Monday, January 14, 2013

Jumlah orang kristien di Palestin terus menurun


Jumlah orang Kristian yang tinggal di Gaza terus menurun setiap hari kerana sekatan yang dikuatkuasakan oleh Israel.

Sumber-sumber dari Gereja tempatan mengumumkan bahawa jumlah orang Kristian di Gaza tercatat seramai 3500 orang. Sumber itu menambah bahawa sekitar 10 peratus warga Palestin adalah penganut Kristian sebelum tahun 1948, namun sekarang hanya tinggal 3.1 peratus.

Kamil Ilyad, seorang pegawai dari Berveros Gereja di Gaza, memberitahu kepada media AA bahawa banyak keluarga Kristian Palestin telah berhijrah ke negara-negara barat akibat keadaan ekonomi yang menjadi lebih buruk selepas pendudukan Israel sejak tahun 1967.

Seramai kira-kira 51000 orang Kristian di Palestin tinggal di Tebing Barat dan 3500 orang tinggal di Gaza.

2 Responses to “Jumlah orang kristien di Palestin terus menurun”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam