Tuesday, March 5, 2013

Ikan atau Tuhan

Apabila saya bertanya kepada seorang pakcik menjual ikan.. "pakcik pakcik percaya jika saya katakan bahawa Ikan ini Tuhan?" pakcik itu berkata, "kamu ni gila ke apa? menyekutukan Allah tu.." kemudian saya tersenyum.."

5 minit kemudian Azan maghrib berkumandang.. saya berkata, "pakcik marilah sama-sama ke masjid untuk solat.." pakcik itu berkata, "tak boleh nak, tiada orang nak jaga ikan bakar ni.." saya berkata "tadi pakcik kata ikan ni bukan Tuhan kan?" pakcik itu menjawab "ya benar"

saya berkata, "siapa yang memberi rezeki? ikan ni ke? atau Allah?"

pakcik itu tunduk dan malu sepertinya dia berfikir tentang soalan saya yang pertama tadi, lalu saya meninggalkan beliau untuk menunaikan solat maghrib.

*kita tidak menyekutukan Allah, tapi perbuatan itu yang menggambarkan apa yang terkandung dalam hati kita.
Sumber dari suatuperjalananmaya

0 Responses to “Ikan atau Tuhan”




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam