Thursday, May 23, 2013

Kafir tanpa disedari


Antara contoh-contoh dialog menjadi Kafir dalam tak sedar:

1- Nabi Yusof smart, aku smart lebih sket dari nabi. (jatuh kapir)

2- Tak payah la simpan2 janggut, tak payah nak bersunnah-sunnah, beselerak je muke aku tgk. (jatuh kapir)

3- Zaman nabi mane ade Gillette, sebab tu la ade jambang. (jatuh kapir)

4- Hudud dah tak sesuai zaman ni bro.. (jatuh kapir)

5- Senyum la sket, muke masam je dah macam malaikat mungka nakir dah aku tgk. (jatuh kapir)

6- Sedarlah sikit yang selama ni kerajaan bagi rezeki kat kamu. (jatuh kapir)

7- Aku dah isi borang murtad, tapi tak diluluskan mahkamah la pulak. (jatuh kapir)

8- Erm.. kalo murtad mesti boleh buat maksiat kan? Macam best je.. (jatuh kapir)

9- Aku murtad dah, eh gurau je gurau je... (jatuh kapir)

10- Jika ikut kaedah Islam, maka mundur lah negara kita ni.. (jatuh kapir)

"Barangsiapa MEMPERSENDA, MEMPERMAIN, MENAFIKAN sunnah Rasulullah dan ayat Kitabullah maka dia kafir serta-merta" -Kitab Fiqhul Akbar: Karangan Imam Syafie.

Sumber dari facebook Himpunan kata-kata Ustaz Azhar Idrus

12 Responses to “Kafir tanpa disedari”

  • May 23, 2013 at 5:06 PM
    Mudahnya menjatuhkan kapir.......
  • May 23, 2013 at 6:22 PM
    ustazKAH Azhar idrus?

    i_refused
  • kalau BODOOOO tu jgn la komen
  • Sapa awk anonymous nak menolak hujah uai yg sandarkan kitab imam terkenal??? Cuba tanya diri: berapa kitab ko dh bljr & khatam? Dgn ulamak mana ko bljr???
    Agama xbole ikut logik akal.. mesti bsandarkn quran & sunah...& merujuk dalil dlm kitab2 karangn ulamak sunah wal jamaah.
  • Tutur kata.. kelakuan.. harus dijaga... tak sangka boleh menyebabkan kafir tanpa disedari.. moga allah ampunkan dosa2 saya dan rakan2 yg terlanjur berkata2 tanpa disedari...
  • Tutur kata.. kelakuan.. harus dijaga... tak sangka boleh menyebabkan kafir tanpa disedari.. moga allah ampunkan dosa2 saya dan rakan2 yg terlanjur berkata2 tanpa disedari...
  • May 24, 2013 at 2:43 AM
    Ulamak hanya mengingati/berpesan pesanan kita supaya tidak terlanjur bila berkata2..kalau nak selamat ikut..tak perlulah sesama kita bertekak,itu sifat yahudi laknatullah yang suka mencabar sesuatu yang disampaikan kepada mereka oleh Nabi2.
  • May 24, 2013 at 12:43 PM
    To Anonymous 23 May 2013:
    Tidak kah saudara tahu yang murtad (jatuh kafir) tu boleh berlaku jika salah satu dari 3 perkara ni terjadi.

    1) Niat
    2) Percakapan
    3) Perbuatan

    Harus difahami, berlaku salah satu perkara di atas pun dah cukup untuk jatuh kafir! Bukannya kena ada semua 3 syarat tadi baru jatuh kafir. Ingat tu...

    Saya bukan ustaz atau orang alim. Tapi itu yang diajar kepada saya semasa saya sekolah rendah dulu. Sampai sekarang saya ingat. Betapa detailnya Islam tu.
  • May 25, 2013 at 1:53 AM
    Klau x caya kau tnya la Tun Madey..
  • May 25, 2013 at 1:56 AM
    Kau ni pendatang haram jadah ke?
  • July 7, 2013 at 1:12 PM
    Famous topik ni..
  • Besnis produk kesihatan myherb2u
    Goji, tricajus, susu kambing, mlm call +60192311900
    http://www.healthbuilders.com.my/
    othmandraman@yahoo.com
    http://othmandraman.blogspot.com/?m=1
    http://www.dnaglobal2u.com/
    http://www.iphytoscience.com/
    http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php
    https://www.google.com/#fp=eccba6f7b5b00530&q=myherb2u
    http://www.youtube.com/watch?v=JSOi1e3ethM
    https://www.google.com/search?q=myherb2u&filter=0&bav=on.2%2Cor.r_cp.r_qf.&bvm=bv.50952593%2Cd.bmk%2Cpv.xjs.s.en_US.epv7Gxs5zsU.O&biw=1366&bih=667&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JrwTUt6VB4K4rAeI-YHQDA
    Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam, selangor, malaysia
    Rakan niaga/penyewa/pekerja diperlukan
    Kursus motivasi besnis disediakan
    Stokis/pegedar diperlukan
    Pakej melancong Kelantan/Selatan Thailand disediakan
    Rumah dijual diSubang Suria,Shah Alam
    Kelas mengaji Al Quran disediakan
    Welcome to Health Builders (M) Sdn.
    www.healthbuilders.com.my
    Syarikat jualan langsung unggul yang membawa kepada anda satu kerjaya … untuk terus berjaya. Nikmatilah kehebatan rangkaian produk dan keistimewaan pelan pemasaran kami untuk kehidupan yang lebih bermakna.

    Sent from my iPhone



  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
    p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

    Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

    Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

    Back To Top
    Profile Picture
    ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
    Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
    E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam