Sunday, September 7, 2014

Kisah Nabi Ibrahim dan Menantunya

Mari kita menyingkap kembali sejarah Nabi Ibrahim sewaktu baginda menziarahi menantunya. Pada waktu itu puteranya Nabi Ismail tiada dirumah sedangkan isterinya belum pernah bertemu dengan mertuanya, Nabi Ibrahim. Apabila sampai di rumahnya terjadilah dialog antara Nabi Ibrahim dan menantunya....

Nabi Ibrahim : Siapakah kamu?
Menantu : Aku isteri Ismail
Nabi Ibrahim : Dimanakah suami mu, Ismail?
Menantu : Dia pergi berburu.
Nabi Ibrahim : Bagaimanakah keadaan hidupmu sekeluarga ?
Menantu : Oh kami semua dalam kesempitan dan (mengeluh tidak penah senang dan lapang)
Nabi Ibrahim : Baiklah! Jika suami mu pulang sampaikan salamku padanya, katakan padanya tukar tiang pintu rumahnya (kiasan untuk menceraikan isterinya)
Menantu : Ya baiklah

Setelah Nabi Ismail pulang dr berburu ,isterinya terus menceritakan tentang orang tua yang telah singgah di rumah mereka....

Nabi Ismail : Adakah apa yg ditanya oleh orang tua itu?
Isteri : Dia bertanya tentang kehidupan kita....
Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
Isteri : Aku ceritakan kita ni orang susah, hidup kita ni selalu dalam kesempitan tidak penah senang...
Nabi Ismail : Ada dia pesankan apa-apa?
Isteri : Ya ada, dia pesan supaya aku menyampaikan salam kepadmu serta meminta kamu menukarkan tiang pintu rumahmu...
Nabi Ismail : Sebenarnya dia tu ayahku, dia menyuruh kita berpisah. Sekarang kembalilah kepad keluargamu...
Ismail pun menceraikan isterinya yang suka merungut, tidak bertimbang rasa serta tidak bersyukur kepada takdir Allah SWT. 

Tidak lama selepas itu Nabi Ismail berkahwin lagi,s etelah sekian lama, Nabi Ibrahim datang lagi ke Mekah dengan tujuan menziarahi anak dan menantunya. Terjadi lagi pertemuan antara mertua dan menantu yang saling tidak mengenali.

Nabi Ibrahim : Dimana suamimu?
Menantu : Dia tiada dirumah,dia sedang berburu
Nabi Ibrahim : Bagaimana hidupmu sekeluarga mudahan dalam kesenangan
Menantu : Syukur kpd Tuhan, kami semua dlm keadaan sejahtera tiada apa yang kurang.
Nabi Ibrahim : Baguslah kalau begitu
Menantu : Silalah duduk sebentar, boleh saya hidangkan sedikit makanan
Nabi Ibrahim : apa pula yang kamu nak hidangkan?
menantu : ada sedikit daging,tunggulah saya sediakan minuman dahulu
Nabi Ibrahim : ( berdoa) Ya Allah! Ya Tuhanku berkatilah mereka dalam makan minum mereka. Baiklah nanti bila suami mu pulang sampaikan
salamku kepadanya. Suruhlah dia kekalkan tiang pintu rumahnya (kiasan untuk mengekalkan isteri Nabi Ismail)

Apabila Nabi Ismail pulang seperti biasa dia bertanya sekiranya ada sesiapa yang datang mencarinya.

Nabi ismail : Ada sesiapa datang semasa ketiadaan aku dirumah
Isteri : Ya ada seorang tua yang baik rupanya dan perwatakan sepertimu
Nabi Ismail : Apa katanya?
Isteri : Dia bertanya tentang hidup kita
Nabi Ismail : Apa jawapanmu...
Isteri : aku nyatakan kepedanya hidup kita dalam keadaan baik tiada apa yang kurang, aku ajak dia makan dan minum.
Nabi Ismail : Ada dia pesan apa-apa?
Isteri : Ada, dia kirim salam buatmu dan suruh kekalkan tiang pintu rumahmu...
Nabi Ismail : Oh begitu...sebenarnya dialah ayahku..tiang pintu yang dimaksudkannya itu ialah dirimu yang diminta untuk kekalkan....
Isteri : Alhamdulillah..syukur...

Bagaimana pandangan anda tentang petikan sejarah ini...sejarah ini sungguh menyentuh jiwakan...
( dipetik dalam buku bertajuk 70 sifat lelaki dan wanita yang perlu diketahui)

*Sumber dari bersihjiwahati.blogspot.com

0 Responses to “Kisah Nabi Ibrahim dan Menantunya”




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam