Saturday, November 8, 2014

US Navy Liberty Diserang Tentera Udara Israel

Al Jazeera menyiasat tragedi sebenar disebalik serangan maut Israel ke atas kapal tentera laut US Navy Liberty.

Pada tahun 1967, di kemuncak Perang Enam Hari Arab-Israel, Tentera Udara Israel melancarkan serangan tanpa provokasi terhadap kapal perang Amerika, US Navy Liberty iaitu sebuah kapal yang memantau konflik dari perairan selamat antarabangsa di Laut Tengah.

Jet pejuang Israel menyerang kapal dengan roket, meriam dan napalm, sebelum tiga kapal torpedo Israel bergerak untuk melancarkan serangan kedua  yang lebih dahsyat. Walaupun kapal tersebut tidak tenggelam, Liberty telah rosak teruk. Tiga puluh empat prajurit AS dan penganalisis awam terbunuh, 171 yang lain cedera.


Selepas insiden tersebut Israel meminta maaf atas apa yang berlaku dan mengaku tersalah sasaran. Pihak Israel berkata bahawa mereka percaya kapal tersebut adalah kapal musuh angkatan laut Mesir. Presiden Amerika Syarikat ketika itu Lyndon Johnson sangat marah tetapi pihak Rumah Putih memilih untuk tidak mencabar firman terdekatnya sekutu Timur Tengah dan menerima insiden malang tersebut kemalangan yang tidak disegajakan.

Walau bagaimanapun, penyelidik Al Jazeera mendedahkan bukti baru apa yang berlaku ketika itu sehinggakan kes itu dilindungi sangat luar biasa.


0 Responses to “US Navy Liberty Diserang Tentera Udara Israel”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam