Thursday, August 6, 2015

Soal Jawab UAI: Boleh Tak Nak gi Jalan Raya di Waktu Malam?


1. Istikhoroh ni molek dok buat solat sunat?
- Molek la buat solat sunat krn istikhoroh ni apabila kite buntu utk buat pilihan mana yg lebih baik,cara solat mudah je niat solat sunat istikhoroh dan mintaklah doa dgn Allah,kalau buat tgh malam dan selepas tdo pun ulamak kata ia jgk dikire solat tahajud tp kalu kite niat tahajud ianya jd tahajud tp kalu xniat tahajud ia boleh jd tahajud walaupun solat istikhoroh waktu tu.Jadi istikhoroh ni bukan mesti dpt tahu lalu keputusan tp kebiasaannya mari rasa lapang dan masalah pun kurg itu adalah tanda tanda kemungkinan.

2. Cara baca surah alkahfi mcmana?
- Sebaik baca al quran ialah habis satu surah,bacalah waktu malam pun waktu siang jumaat pun tetap boleh fadhilat cerah kubur.Baca separuh separuh malam separuh siang separuh pun boleh xdok mslh.

3. Boleh tak nk g jalan raya di waktu malam?
- Boleh xdok mslh subuh pun boleh tp jgn nyusah tuan rumah,ni gok mari raya duduk lama lama xleh la xdok adab namanya duduk skjap2 doh la tuan rumah nk buat kerja lain plok.

4. Boleh x buang kucing di rumah orang sbb xmampu nk bela?
- Boleh buang tp jgn bubuh dlm rumah org,buanglah ditempat yg dia boleh cari makan dgn baik.Ni buang tgh jalan abih mapuh kucing.

5. Ape hukum g surau yg cepat siap solat terawih?
- Boleh xdok mslh yg makhruhnye sengaja cari surau pendek2 masa sbb xmau bdiri lama2 utk mengadap Allah itu makhruh tp jika dia ade kerja nk cari surau yg cepat habis xdok mslh.

6. Boleh tak nk tukar nazar sebelum permintaan ditunaikan olih Allah?
- Boleh tp biarlah setaraf kalu nazar nk beri makan seekor kambing pd org ramai biarlah lebih baik atau setaraf xleh tukar kpd beri makan seekor ayam krn makin rendah nazar itu.Kalu seekor kuda boleh sbb lebih besar lebih baik.

7. Bile belajar berasa koho banyak dok betul solat kite nie,mcmana ni sah tak solat kite ni?
- Baguslah kalu terus berasa tak betul mudah mudahan kite usaha utk perbetulkan kesalahan kita dan solat kita sah xdok mslh.

8. Solat subuh 3 rakaat bile sedar rakaat ketiga tu nk buat mcmana?
- Bile sedar wajib habiskan solat cth tgh bace fatihah rakaat ketiga bile sedar je wajib henti dan terus turun habiskan solat kalu sengaja sambung ayat Al Fatihah tu batal solatnya.

9. Apakah hukum menghadiahkan al fatihah kpd org yg mati bunuh diri?
- Org mati bunuh diri ni dosanya sangat besar dan lama dia dineraka dan jika dia islam boleh kite sedekah al fatihah yg takleh sedekah al fatehah pd org kafir.

10. Raya baru ni ade masjid takbir raya aidilfitri selepas solat jumaat boleh ke?
- Raya aidilfitri ni waktunye masuk 1 syawal hingga org selesai solat hari raya tp dia g takbir pulok lepas jumaat jd hukumnya ialah bidaah tak berdosa cuma perbuatan itu menyalahi yg lebih utama khilaful awla.
Walllahua"lam semoga perkongsian ini bermanfaat pakat share dari page koleksi shortnote kuliah ustaz azhar idrus deh

*sumber facebook Klip Soal Jawab Agama Ustaz Azhar Idrus 

0 Responses to “Soal Jawab UAI: Boleh Tak Nak gi Jalan Raya di Waktu Malam?”




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam