Saturday, December 5, 2015

KISAH SEORANG ISTERI YANG NAK MEMANDIKAN JENAZAH SUAMINYA

Seorang isteri menangis-nangis nak memandikan jenazah suami dia.  Namun, bapak mertua dan polis forensik tidak bagi. Maka menangislah si isteri dan sambil menangis isteri berkata ini janji kami suami isteri. Jika abang mati dulu kamu (isteri) memandikan jenazah abang, dan seandainya kamu (isteri) mati dulu dari abang, abang akan memandikan jenazah kamu.
MEMANDIKAN JENAZAH
Dari luar bilik mayat hospital seorang ustaz masuk dan bertanya apa hal, selepas itu ustaz tersebut pun berkata boleh dan berkata tidak mengapa kalau isteri nak memandikan jenazah suami. Maka ustaz tadi bersama beberapa orang lagi menemankan si isteri mandikan jenazah suaminya.
Waktu memandikan jenazah suaminya dengan tenang isteri membasuh muka suaminya sambil berdoa, “Inilah wajah suami yang ku sayang tetapi Allah lebih sayangkan abang. Moga Allah ampunkan dosa abang dan satukan kita di akhirat nanti..”.
Ketika membasuh tangan jenazah suaminya, si isteri sambil berkata “tangan inilah yang mencari rezeki yang halal untuk kami, masuk ke mulut kami. Moga Allah beri pahala untuk mu suami ku..”.
Ketika membasuh tubuh jenazah suaminya, si isteri sambil berkata “tubuh inilah yg memberi pelukan kasih sayang pada ku dan anak-anak, moga Allah beri pahala berganda untukmu wahai suamiku”.
Seterusnya, ketika membasuh kaki jenazah suaminya, beliau sambil berkata “dengan kaki ini abang keluar mencari rezeki untuk kami, berjalan dan berdiri sepanjang hari semata-mata untuk mencari sesuap nasi, terima kasih abang… moga Allah berikan abang kenikmatan hidup di akhirat dan pahala yang berlipat kali gandanya”.
Selesai memandikan jenazah suaminya, si isteri mengucup sayu jenazah suaminya dan berkata “terima kasih abang kerana aku bahagia sepanjang menjadi isterimu dan terlalu bahagia dan terima kasih kerana meninggalkan aku bersama permata hatimu yang persis dirimu dan aku sebagai seorang isteri redha akan pemergianmu kerana kasih sayang Allah pada mu.”
Ya Allah… betapa sucinya hati seorang isteri pada suaminya…
Kalau nak share post ni silalah…
Kredit to: Mamat fan page (isteri memandikan jenazah suaminya).
*sumber islammy.com

0 Responses to “KISAH SEORANG ISTERI YANG NAK MEMANDIKAN JENAZAH SUAMINYA”




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam