Thursday, September 8, 2011

Struktur tekak bukti kekuasaan Allah

Batang Tenggorokan Bukti Kuasa Allah

Struktur tekak adalah contoh dari sistem yang sempurna dalam tubuh manusia.

Dinding tekak disokong oleh C-tulang rawan berbentuk cincin. Hal ini membolehkan pergerakan ke arah yang berbeza.

Jika paip saluran udara hanya terbuat dari daging, maka kelembutan yang dihasilkan akan menyebabkan penyumbatan tetap, yang akan membuat kita sukar untuk bernafas.

Jika diperbuat dari sesuatu yang keras seperti tulang, maka gerakan kita sebahagian besar akan terhad.


Namun struktur yang terdiri dari tulang rawan yang membentuk paip saluran udara sangat sesuai untuk semua jenis gerakan, dan selalu tetap terbuka kerana fleksibilitasnya.

Ada lagi sistem yang sangat khusus betul-betul di pintu masuk ke batang tekak. Sistem ini menyelamatkan hidup kita setiap kali kita memakan sesuatu. Bagaimana?

Kerongkongan dan batang tenggorok berdampingan di tekak. Satu kemungkinan bahawa ketika memakan makanan akan terjebak dalam tekak dan tercekik sendiri. Namun tidak demikian. Walaupun kita terus makan dan bernafas, makanan tidak pernah tersangkut dalam tekak kita. Jadi apa yang melindungi kita ketika makan?

Ada lipatan kecil dari tulang rawan elastis yang disebut kelep lekum kanan di pintu masuk ke batang tekak.

flap ini secara automatik menutup pintu masuk ke tekak saat menelan.

Selama ribuan makanan yang kita makan, dari masa bayi sampai saat ini, kita telah menelan puluhan ribu kali. Dan setiap kali flap kecil menutup jalan masuk ke tekak kita di saat yang tepat. Walaupun kita tidak menyedari kewujudannya dan tidak mampu mengendalikan hal itu, flap kecil telah menyelamatkan hidup kita dengan menutup pintu masuk ke tekak anda pada masa yang tepat.

Dengan tidak adanya sistem itu, seorang manusia akan tercekik saat pertama ia menggigit makanan. Ini adalah satu lagi bukti bahawa Allah mencipta semua ciri yang dimiliki oleh manusia.0 Responses to “Struktur tekak bukti kekuasaan Allah”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam