Subhanallah, Inilah Rahsia Penciptaan Kucing

Mata kucing merupakan salah satu bukti kesempurnaan Allah dalam penciptaan. Allah telah menciptakan mata kucing dengan tatacara dan letak yang sesuai dengan makhluknya. Di salah satu ayat, Allah berfirman tentang kesempurnaan ciptaannya.Dia-lah Allah yang menciptakan, yang mengadakan, yang membentuk rupa, Dia memiliki nama - nama yang indah, apa yang ada di langit dan di bumi bertasbih kepada - Nya. Dan Dialah yang Maha Kuasa, lagi Maha bijaksana. (QS. Al - Hasyr 24)


Penglihatan malam kucing sangat kuat
Kucing boleh dengan mudah membezakan warna hijau, biru dan merah. Walaupun begitu, kelebihan sebenarnya dari mata kucing adalah agar dapat melihat di malam hari. Kelopak mata kucing terbuka di malam hari, ketika terkena sedikit cahaya, lapisan mata yang disebut iris membuat pupil mata membesar (hamper 90% mata) sehingga mereka lebih mudah melihat cahaya. Di saat mendapat cahaya yang lebih terang, system bekerja berlawanan untuk melindungi retina, pupil mengecil dan berubah menjadi garis tipis.Ada sebuah lapisan yang tidak terdapat pada mata manusia. Lapisan ini berada di belakang retina, berfungsi sebagai penerima cahaya. Ketika cahaya jatuh di lapisan ini langsung di pantulkan kembali, cahaya lewat dua kali melalui retina. Oleh kerana itu, kucing dapat melihat dengan mudah di saat cahaya hanya sedikit. Bahkan di saat gelap, di saat mata manusia tidak dapat melihat. Lapisan ini juga lah yang menyebabkan kenapa mata kucing bersinar di malam hari.


Lapisan ini disebut Kristal tapetum lucidum yang dapat memantulkan cahaya. Berkat kistal ini, cahaya yang jatuh di belakang mata di pantulkan kembali ke retina. Beberapa cahaya yang di pantulkan kembali ke lensa, sehingga mata bersinar. Berkat struktur ini, jumlah cahaya yang diterima mata meningkat sehingga boleh melihat dalam kegelapan. Oleh kerana itu, kucing bias melihat lebih baik dalam gelap. Ini bukanlah bentuk dari bio-luminescence, sebab binatang tidak menghasilkan cahanya, melainkan hasil dari pemantulan.Alasan lain kenapa kucing boleh melihat dalam gelap juga kerana adanya sel-sel batang yang lebih banyak di bandingkang sel-sel kon di retina mereka.

Sebagaimana kita ketahui, sel - sel batang hanya sensitive pada cahaya. Mereka membentuk bayangan hitam atau putih bergantung kepada cahaya yang datang dari objek, tetapi mereka sangat sensitive walau hanya dengan sedikit cahaya.Berkat sel-sel batang ini, kucing dapat memburu dengan mudah di malam hari. Seperti kita lihat, Allah menciptakan struktur mata yang sesuai dengan keadaan dan nutrisi yang mereka perlukan. Mata kucing mempunyai struktur dan ciri-ciri yang berbeza sesuai dengan keperluan mereka. Ini adalah salah satu contoh dari hasil ciptaan Allah. Hasil ciptaan Allah yang unik ini terbukti dalam salah satu ayat:Pencipta langit dan bumi, ketika Dia ingin mencipta sesuatu, maka Dia hanya berkata "jadilah", maka jadilah ia. (QS. Al - Baqara 117)


Bola mata kucing lebih besar
Selain kemampuan melihat di malam hari, bola mata kucing juga lebih besar di bandingkan yang dimiliki manusia. Jika bidang penglihatan manusia hanya sampai 160 darjat, kucing boleh dengan mudah hingga 187 darjat. Dengan ciri-ciri ini, mereka boleh dengan mudah melihat ancaman yang ada. Ini adalah contoh karakteistik lain dari hasil ciptaan Allah dengan bentuk yang berbeza. Sebagaimana di katakan di dalam Al - Qur'an, kaakteristik ini adalah pelajaran bagi orang - orang yang beriman;Dan sungguh, pada haiwan ternak itu terdapat pelajaran bagi kamu ... (Surah An - Nahl 66)Struktur mata kucing berbeza dengan manusia
Pada mata kucing, terdapat membran ketiga yang disebut "nictitating membrane". Membran ini telus, dan bergerak dari satu bahagian mata ke bahagian yang lain. Sebagai contoh, kucing dapat mengedipkan mata mereka tanpa perlu menutup semuanya. Membran ketiga ini membolehkan mata kucing dilindungi ketika memburu. Selain itu, benda - benda lain seperti debu tidak mengenai mata mereka, sehingga mata mereka tetap bersih dan lembab, sehingga kucing tidak perlu sering mengedipkan matanya seperti manusia. Jika kucing mengedipkan mata mereka sepanjang waktu seperti manusia agar matanya tetap bersih dan lembab, hal ini akan menimbulkan kesulitan bagi mereka di saat memburu. Tidak mengedipkan mata merupakan salah satu kesempurnaan ciptaan Allah untuk makhluk ini.Apakah mata kucing sensitif pada gerakan
Kucing tidak dapat melihat dalam jarak dekat dengan baik sebagaimana halnya manusia dan tidak boleh focus pada objek yang dekat dengan mereka. Tetapi Allah telah menciptakan rambut sensoris dengan mekanisme deria yang kuat buat kucing. Berkat bau dan rambut sensoris, kucing boleh dengan mudah mengesan dalam jarak dekat. Walau makhluk indah ini sukar melihat dalam jarak dekat, mereka dapat dengan mudah merasakan dengan jarak dua hingga enam meter. Jarak ini cukup bagi kucing agar dapat memburu.Ciri-ciri lain pada mata kucing adalah mereka sensitive pada gerakan, keindahan dan yang sesuai dengan jarak penglihatan mereka.


Mata kucing dan otaknya memisahkan setiap gerakan bingkai demi bingkai. Otak kucing boleh merasakan lebih banyak gambar daripada kita. Sebagai contoh, mereka boleh dengan mudah melihat tanda - tanda elektronik pada paparan televise di bandingkan manusia. Ini adalah bakat khusus yang di berikan oleh Allah yang Maha Kuasa kepada semua kucing. Hal ini kerana kucing menangkap mangsa mereka mengikut objek yang bergerak.


Detail dan ragam yang mengagumkan di ciptakan Allah bagi kucing
Mata kucing di ciptakan dengan kaakteristik luar biasa seperti makhluk lain. Ketika struktur dan ciri-ciri mata di uji secara individu, maka akan di lihat fungsi-fungsi yang berbeza dan ini merupakan bukti dari kepelbagaian hasil ciptaan Allah. Variasi ini tidak dapat di katakan sebagai hasil dari mutasi ataupun pilihan semula. Allah telah memberikan mata yang sesuai dengan keperluan hidup dan nutrisi makhluknya.Mempunyai pengetahuan tentang system yang menakjubkan ini merupakan kesempatan bagi setiap orang untuk melihat kekuasaan dan pengetahuan Allah yang telah menciptakan makhluknya.


Kita harus berterima kasih kepada Allah yang telah menciptakan alam semesta ini. Adapun bagi orang - orang yang yang menolak ayat - Nya, Allah menggelarnya "pendusta", seperti di dalam ayat;Siapakah yang lebih zalim daripada orang - orang yang telah di peringatkan dengan ayat - ayat Tuhannya, lalu dia berpaling darinya dan melupakan apa yang telah di lakukan oleh kedua-dua tangannya? (QS. Al - Kahfi 57)Kucing di ciptakan dalam bentuk yang ideal sesuai dengan persekitaran mereka, mereka perlu bernafas, makan, memburu dan mempertahankan diri agar tetap hidup. Oleh kerana itu, mereka harus mengenal dunia mereka, dan membezakan antara musuh dan mangsa mereka.

Dengan demikian, mereka memerlukan penglihatan khusus untuk melihat persekitaran mereka.Bagaimanapun, Allah yang Maha Kuasa, Tuhan dari semua dunia, telah memberikan ciri-ciri yang mengagumkan seperti mata yang mempunyai struktur khusus, bentuk dan ketajaman penglihatan untuk kucing. Penciptaan mata yang mempunyai kekhususan bagi kucing merupakan pelajaran bagi orang - orang yang beriman sebagaimana di sebutkan di dalam Al - Qur'an;Dan disana terdapat pelajaran bagi kamu ... (Surah Al - mu'miniin 21)Ciri-ciri mata kucing berfungsi sesuai dengan undang-undang yang di tetapkan Allah.

Allah menciptakan mata ini dan setiap detilnya tanpa contoh sama sekali. Hal ini dapat dilihat di dalam ayat - ayat bahawa Allah adalah pencipta semuanya;Allah menciptakan semua jenis haiwan dari air, maka sebahagian ada yang berjalan di atas perutnya dan sebahagian lagi berjalan dengan dua kaki, dan sebahagian di antaranya berjalan dengan empat kaki. Allah menciptakan apa yang Dia kehendaki. Sungguh, Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. (QS. An - Nuur 45)

Comments