Tuesday, June 17, 2014

Kisah Iblis Dalam Masjid

Dikisahkan dalam sebuah hadis bahawa Rasulullah SAW pergi ke masjid, apabila Rasulullah SAW hendak masuk ke dalam masjid maka Baginda SAW telah terpandag Iblis dekat pintu, lalu Rasulullah SAW pun bertanya : "Wahai Iblis! apa yang kamu buat disini?" berkata ibilis : "Sebenarnya aku hendak masuk ke dalam masjid untuk menggangu seorang yang sedang sembahyang, tetapi aku takut kepada orang yang tidur dekat dengan orang yang sedang sembahyang ini."

Kemudian Rasulullah SAW bertanya lagi : "Wahai Iblis! kenapa kamu tidak takut kepada orang yang sedang sembahyang, sedang dia dalam beribadah dan bebisik kepada Allah SWT, dan engkau takut kepada orang yang sedang tidur, sedangkan dia dalam keadaan lalai?"

Lalu Iblis berkata : "Orang yang sedang sembahyang itu bodoh dan mudah diganggu, tetapi orang yang sedang tidur itu orang alim, kalau saya berjaya menggangunya sehingga merosakkan sembahyangnya itu, saya risau orang alim itu akan bangun dan akan segera memperbetulkan sembahyang orang itu"

*Sumber dari ahmadraje.blogspot.com

0 Responses to “Kisah Iblis Dalam Masjid”

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara 2010
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam