Wednesday, November 18, 2015

Imam Syiah Bebas Tentukan Halal dan Haram


MUHAMMAD bin Sinan meminta penjelasan dari Abu Ja'far ats-Tsaani (Muhammad bin Ali at-Taqiy) tentang perbezaan pendapat antara kaum Syiah mengenai masalah halal dan haram. Maka berkata Abi Ja'far:

"Hai Muhammad bin Sinan, sesungguhnya Allah tetap pemilik tunggal ke-esaan-Nya, Dia yang menciptakan Muhammad SAW, Ali RA, dan Fatimah. Kemudian mereka tinggal bersama selama 1000 tahun. Kemudian Allah menciptakan segala sesuatu dan menjadikan mereka sebagai saksi kejadian itu. Allah menghendaki semua makhluk untuk taat pada mereka, serta menyerahkan segala urusannya. Mereka menghalalkan segala yang mereka kehendaki dan mengharamkan segala apa yang yang mereka kehendaki. Mereka tidak lakukan apa yang tidak dikehendaki Allah, "(Ushulul Kafi, hal 278) - Kitabul Hujjah, bab Maulid Nabi SAW.

Al-Allamah al-Qazwaini menegaskan bahawa "yang diberi hak untuk menentukan mana yang halal dan mana yang haram adalah Muhammad, Ali, Fathimah beserta imam keturunan mereka," (As-Shafi fi Syarhi Ushulul Kafi, hal 149).

Jawapan Imam Abi Jafar Muhammad bin Ali at-Taqiy (Imam Kesembilan) yang mengatakan bahawa para imam mempunyai kebebasan dalam menentukan mana yang halal dan mana yang haram, mengakibatkan timbulnya perbedaan penetapan hukum di antara ulama Syiah sendiri demi menentukan sendiri halal dan haramnya sesuatu. 

Sumber: Syiah Menguak Tabir Kesesatan dan penghinaannya terhadap Islam / Karya: Drs. Muhammad Thalib / Penerbit: El-Qassam

0 Responses to “Imam Syiah Bebas Tentukan Halal dan Haram”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam