Friday, February 17, 2017

Selepas Subuh, Rasulullah Lakukan Ini


Hidup di muka bumi ini ditentukan oleh masa. Salah satunya waktu malam menjelang pagi. Di sana terdapat satu kewajipan bagi umat Islam, yakni solat subuh. Ya, solat subuh yang terdiri dari dua rakaat ini merupakan hal yang tidak boleh ditinggalkan oleh umat muslim. Dan tahukah anda apa yang dilakukan Rasulullah selepas subuh?

Setelah ketenangan kota Madinah dan terbitnya fajar, setelah melaksanakan solat subuh berjamaah di masjid, Rasulullah SAW duduk untuk berzikir kepada Allah, kemudian duduk dua rakaat.

Dari Jabir RA bin Samurah RA, "Bahawasanya Nabi SAW apabila selesai solat subuh, duduk di tempat shalatnya hingga matahari meninggi," (HR. Muslim).

Rasulullah SAW telah mengajarkan untuk melakukan sunnah yang agung ini, dan mengingatkan besarnya pahala.

Dari Anas RA berkata, Rasulullah SAW bersabda, "Barang siapa yang solat Subuh berjemaah, kemudian duduk berzikir kepada Allah hingga terbit matahari, kemudian shalat dua rakaat, maka ia mendapat pahala haji dan umrah dengan sempurna, sempurna, sempurna," (HR. Tirmidzi) . []

Sumber: Suatu Hari di Rumah Rasulullah / Karya: Abdul Malik al Qasim / Penerbit: Darul Qaasam

0 Responses to “Selepas Subuh, Rasulullah Lakukan Ini”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam