Islam Masuk ke Afghanistan Di Masa Khalifah Umar Bin Khattab r.a.


Afghanistan merupakan negara republik di Asia Tengah yang bersempadan dengan Turkmenistan, Uzbekistan, dan Tadžikistan di utara, China di timur laut, Pakistan di timur dan selatan, serta Iran di barat.

Dalam Ensiklopedi Islam dijelaskan penduduk Afghanistan sebahagian besar adalah campuran dari berbagai bangsa pendatang, seperti Parsi, Arab, Turki, Mongolia, dan Asia lain.

Terdapat 20 etnik dengan bahasa dan kebudayaan yang berbeza, tetapi disatukan oleh bahasa rasmi Pushtu dan Dari (Parsi). Kumpulan etnik terbesar adalah Pushtun (Pathan) dan Tadzik. Gabungan kedua-duanya kira-kira 70 peratus daripada seluruh penduduk.

Kehidupan manusia di Afghanistan telah bermula kira-kira 52 ribu tahun yang lalu. John Ford Shroder dalam Afghanistan Archived menyebutkan, para ahli arkeologi telah menemui tempat tinggal manusia di Afghanistan kuno telah berlaku kira-kira 50 ribu sebelum Masehi (SM).

Dari artifak yang ada menunjukkan bahawa masyarakat adat berprofesi sebagai petani dan para gembala. Mereka mengklasifikasikan diri menjadi suku dan membentuk kerajaan kecil selama berabad-abad.

Pada zaman kuno, Afghanistan telah dikaitkan dengan budaya dan perdagangan dengan daerah tetangga. Peradaban bandar yang merangkumi moden Afghanistan, India Utara, dan Pakistan telah bermula pada 3000-2000 SM.

Nancy Hatch Dupree dalam An Historical Guide To Afghanistan menyebutkan penemuan arkeologi menunjukkan bahawa awal dari Zaman Gangsa merebak ke seluruh dunia kuno dari Afghanistan. Afghanistan kuno dipercayai melakukan hubungan awal perdagangan dengan Mesopotamia.

Sebelum kedatangan Islam pada abad ke-7, ada beberapa agama yang dipraktikkan di Afghanistan kuno. Termasuk, Zoroastrianisme, ibadah solar, Paganisme, Hindu, dan Buddha. Zoroastrianisme menjadi agama daerah yang begitu dominan bagi kaum Afghanistan kuno. Bahkan, Zoroastrianisme mempunyai pengaruh yang besar dalam kehidupan warga Afghanistan pada masa itu.

Dari segi sejarah, tentera Arab Muslim memasuki wilayah itu pada peralihan abad ke-8 Masihi. Banyak kerajaan Muslim muncul di wilayah itu pada abad-abad berikutnya dan memperluaskan wilayah Islam hingga ke Asia Tengah dan Selatan.

Hampir seluruh penduduk Afghanistan menganut Islam dan hampir seluruhnya Sunni. Islam sangat berpengaruh dalam segala aspek kehidupan mereka.

Islam masuk ke Afghanistan sejak masuknya Asim bin Umar Attamimi pada masa khalifah Umar bin Khattab. Pada masa pemerintahan Usman bin Affan, Islam telah memasuki Kabul. Pada 870 M, pengaruh Islam telah mengakar di seluruh negeri, terutama di bawah penaklukan (penaklukan Mahmud Gaznawi). (Ts / roller)

sumber eramuslim.com

Comments