Friday, March 23, 2012

Subhanallah, Inilah Mukjizat Al-Quran tentang Klorofil

Subhanallah, Inilah Mukjizat Alquran tentang Klorofil 
Klorofil atau pigmen hijau tak hanya berfungsi sebagai zat pewarna hijau pada daun. Klorofil juga memainkan peranan penting dalam proses fotosintesis.

Para ahli tumbuh-tumbuhan mendapati bahawa klorofil merupakan pengeluar tunggal di muka bumi yang menghasilkan makanan.

Fotosintesis merupakan suatu proses biokimia anabolisme, pembentukan zat makanan atau tenaga iaitu glukosa yang dilakukan tumbuhan, alga, dan beberapa jenis bakteria dengan menggunakan zat hara, karbon dioksida, dan air serta diperlukan bantuan tenaga cahaya matahari.

Hampir semua makhluk hidup bergantung dari tenaga yang dihasilkan dalam fotosintesis. Akibatnya, fotosintesis menjadi sangat penting bagi kehidupan di bumi. Fotosintesis juga berjasa menghasilkan sebahagian besar oksigen yang terdapat di atmosfera bumi.

Jauh sebelum para ahli tumbuh-tumbuhan menemukan zat bernama klorofil, 1.400 tahun yang lalu kitab suci Al-Quran telah menyebut pentingnya zat warna hijau. Simak surah Al-An'am [6]: ayat 99:

"Dan Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan, maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau, Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan daripada mayang kurma mengurai tangkai-tangkai yang menjulai dan kebun-kebun anggur ... "

Ayat itu menegaskan bahawa pigmen hijau - yang merupakan sebahagian daripada struktur tumbuhan yang "Kami tumbuhkan dengannya segala macam tumbuh-tumbuhan" - merupakan zat hijau daun yang biasa dikenal dengan sebutan klorofil, yang terdapat pada salah satu sel tumbuhan kloroplas.

Inilah video tentang klorofil:

- sumber dari republika.co.id

0 Responses to “Subhanallah, Inilah Mukjizat Al-Quran tentang Klorofil”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam