Subhanallah, Inilah Mukjizat Al-Quran tentang Klorofil

Subhanallah, Inilah Mukjizat Alquran tentang Klorofil 
Klorofil atau pigmen hijau tak hanya berfungsi sebagai zat pewarna hijau pada daun. Klorofil juga memainkan peranan penting dalam proses fotosintesis.

Para ahli tumbuh-tumbuhan mendapati bahawa klorofil merupakan pengeluar tunggal di muka bumi yang menghasilkan makanan.

Fotosintesis merupakan suatu proses biokimia anabolisme, pembentukan zat makanan atau tenaga iaitu glukosa yang dilakukan tumbuhan, alga, dan beberapa jenis bakteria dengan menggunakan zat hara, karbon dioksida, dan air serta diperlukan bantuan tenaga cahaya matahari.

Hampir semua makhluk hidup bergantung dari tenaga yang dihasilkan dalam fotosintesis. Akibatnya, fotosintesis menjadi sangat penting bagi kehidupan di bumi. Fotosintesis juga berjasa menghasilkan sebahagian besar oksigen yang terdapat di atmosfera bumi.

Jauh sebelum para ahli tumbuh-tumbuhan menemukan zat bernama klorofil, 1.400 tahun yang lalu kitab suci Al-Quran telah menyebut pentingnya zat warna hijau. Simak surah Al-An'am [6]: ayat 99:

"Dan Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan, maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau, Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan daripada mayang kurma mengurai tangkai-tangkai yang menjulai dan kebun-kebun anggur ... "

Ayat itu menegaskan bahawa pigmen hijau - yang merupakan sebahagian daripada struktur tumbuhan yang "Kami tumbuhkan dengannya segala macam tumbuh-tumbuhan" - merupakan zat hijau daun yang biasa dikenal dengan sebutan klorofil, yang terdapat pada salah satu sel tumbuhan kloroplas.

Inilah video tentang klorofil:

- sumber dari republika.co.id

Comments