Sunday, March 18, 2012

Subhanallah, Inilah Mukjizat Al-Quran tentang Mummia Fir'aun

Subhanallah, Inilah Mukjizat Alquran tentang Mummi Fir'aun 
Pada abad ke-19 M, dunia arkeologi berjaya menemui mummi di Thebes, Mesir. Penemuan mummi yang dikenalpasti sebagai jenazah Firaun itu pada tahun 1898.

Mummi itu diyakini sebagai jenazah Firaun Merneptah, anak Fir'aun Ramses II. Selain mencari mummi Merneptah, para arkeologi juga menemui mummi Ramses II dalam keadaan utuh.

Merneptah diyakini sebagai Firaun yang mengejar Nabi Musa hingga ke laut dan mati tenggelam di laut. Sedangkan Ramses II diyakini sebagai Firaun yang hidup persis sebelumnya, kedua-duanya hidup pada masa Nabi Musa AS.

Pada Julai 1907, Elliot Smith membuka perban-perban mummi Merneptah untuk menyemak badannya. Hasilnya, mummi tersebut dalam keadaan baik dan utuh walaupun ada kerosakan di beberapa bahagian.

Penemuan monumental itu pun sekali lagi menjadi bukti kebenaran dan mukjizat Al-Quran. Belasan abad sebelum penemuan mummi Firaun itu, Al-Quran telah menjelaskan tentang fakta itu.

Mari semak surah Yunus [10] ayat 92: "Maka pada hari ini Kami selamatkan jasadmu * agar engkau dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang setelahmu, tetapi kebanyakan manusia tidak mengendahkan tanda-tanda (kekuasaan) Kami.''

Dalam surah Al-Baqarah [2] ayat 50, Allah SWT berfirman,'' Dan (ingatlah) ketika Kami membelah laut untukmu, sehingga kamu dapat Kami selamatkan dan Kami tenggelamkan (Fir'aun dan) pengikut-pengikut Firaun, sedang kamu menyaksikan.''

- sumber dari republika.co.id

0 Responses to “Subhanallah, Inilah Mukjizat Al-Quran tentang Mummia Fir'aun”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam