Hadramaut - Tanah Kelahiran Nabi Hud AS

Hadramaut: Tanah Kelahiran Nabi Hud AS
Dari Abu Hurairah RA, beliau berkata,'' Rasulullah SAW: 'Tidak diterima solat orang yang berhadas sehingga dia berwudu'. "Berkata seseorang dari Hadramaut,'' Apakah yang dimaksudkan hadas itu wahai Abu Hurairah?" Ia menjawab, "Ialah keluar angin atau kentut. "(HR Bukhari).

Dalam hadis di atas disenaraikan kata'' seseorang dari Hadramaut''. Dr Syauqi Abu Khalil dalam Athlas al-Hadith al-Nabawi, Hadramaut adalah daerah luas yang terletak di sebelah timur Aden, Yaman. '' Letaknya dekat pesisir Laut Arab. Di sekitarnya terdapat banyak pasir yang dikenali dengan nama al-Ahqaf,'' ujar Syauqi.

Menurut Ensiklopedi Islam, Hadramaut adalah seluruh kawasan pantai Arab selatan, termasuk di dalamnya wilayah pemerintahan Republik Yaman. Terbentang dari Aden hingga Tanjung Ras al-Had. Di bahagian utara bersempadan dengan padang pasir Arab Tengah (Arab Saudi), dan selebihnya bersempadan dengan Laut Arab.

Hadramaut terdiri dari pantai berpasir dan pergunungan batu yang gersang. Bukit-bukit memagari sepanjang pantai di wilayah itu. Di balik bukit-bukit itu menjulang gunung yang memanjang serta dataran tinggi yang luas. Puncaknya tertinggi pergunungan di Hadramaut bernama Gunung al-Arsyah.

Iklim di wilayah Hadramaut sangat kering. Khusus di daerah pedalaman, hujan turun paling banyak empat kali dalam setahun - berlangsung dari awal Oktober hingga akhir Februari. Saat musim panas, wilayah itu dikenali sangat panas. Sebaliknya, di musim sejuk menjadi sangat sejuk, terutama jika angin bertiup dari arah utara.

Terdapat dua pelabuhan besar dan penting di wilayah itu, yakni asy-Syihr dan Mukalla. Kedua-dua pelabuhan itu ramai dikunjungi para pendatang dan saudagar yang berniaga. Menurut Dr Syauqi, ada dua bandar yang terkemuka di wilayah Hadramaut, yakni Tarim dan Syibam. Selain itu, ada pula kota Borum, al-gail, al-hami, ad-Dis, asy-Syirmah, Qasai'ar, al-Girfah, Saywun, Taribah, Inat, al-Qasm, dan as-Sowairi.

Asal mula Hadramaut

Menurut legenda yang popular, nama Hadramaut berasal dari seorang tokoh legenda bernama Hadramaut. Sayangnya, tak ditemukan maklumat tentang sosok legenda itu. Penduduk tempatan meyakini bahawa Hadramaut adalah keturunan Yakrub bin Qathan bin Hud. Ia berasal dari dari bangsa Arab Selatan atau Arab asli yang dipertikaikan dengan bangsa Arab Utara - Arab keturunan.

Dalam bahasa Ibrani wilayah itu disebut sebagai Havermavt. Dalam Alkitab (Kejadian :10-26-28), wilayah disebut sebagai "Hazarmaveth". Hadramaut merupakan negeri asal dan tempat tinggal Nabi Hud dan Saleh. Awal mula nama Hadramaut memang masih menjadi perdebatan.

Ada yang meyakini kisah orang-orang Yunani yang mencari air di lembah tandus Arabia dan kemudian menamakannya dengan Hydreumata atau sumber-sumber air. Sebahagian lain, meyakini kisah orang-orang Arab kuno, dari zaman sebelum orang-orang Yunani mencapai lembah Arabia.

Sebagai tempat tinggal dan tanah kelahiran Nabi Hud AS dan Saleh AS, dii Hadramaut terdapat tempat suci bagi umat Islam yang dikenali dengan nama Qabr Hud (Makam Nabi Hud). Penduduk di wilayah itu meyakini bahawa Nabi Hud AS adalah nenek moyang mereka. Di dekat makan Nabi Hud terdapat sebuah masjid yang ramai dikunjungi para penziarah, khususnya setiap tarikh 11 Syaban.

Sedangkan, makam Nabi Saleh AS terdapat di lembah Sarr. Di wilayah itu juga terdapat pula makam nenek moyang kaum sayid, yakni Ahmad bin Isa yang bergelar'' al-Muhajir'' dan Syaid Ahmad bin Muhammad al-Habsyi yang terletak di Sya'ab Ahmad.

'' Ada pula makam nenek moyang suku Amud yang bernama Ahmad bin Isa bergelar'' Amududdin'' yang bererti'' tiang agama'' di Qadun,'' papar Ensiklopedi Islam. Tak cuma itu. Di Hadramaut juga terdapat amakam Aidid, seorang suci, di bandar Aidid dan makam al-Idrus, yang juga orang suci, di asy-Syihr.

Empat golongan

Sekurang-kurangnya ada empat golongan utama penduduk di wilayah Hadramaut, yakni golongan sayid (dianggap keturunan Nabi SAW), golongan suku-suku, golongan menengah, dan golongan bidak. Golongan yang paling atasa adalah sayid, kerana mereka menganggap sebagai keturunan Husein bin Ali bin Abi Talib - cucu Rasulullah SAW.

Golongan keturunan Syaid bergelar Habib dan kaum perempuannya disebut Habibah. Menurut Ensiklopedi Islam, jumlah golongan sayid terbilang besar di Hadramaut. Mereka membentuk kebangsawanan pelbagai yang sangat dihormati, dan sangat berpengaruh secara moral di kalangan penduduk Hadramaut.

Mereka yang berasal dari golongan Sayid juga terbahagi dalam kabilah-kabilah. Setiap kabilah mempunyai pemimpin yang turun-temurun bergelar munsib. Para munsib tinggal di lingkungan keluarga yang paling besar atau di tempat asal keluarganya. Setiap munsib, diakui sebagai pemimpin agama oleh suku-suku yang berdiam di sekitar mereka. Mereka pun dianggap sebagai penguasa daerah di tempat tinggal mereka.

Hadramaut dan Indonesia mempunyai hubungan yang terbilang erat. Pendatang dari Hadramaut datang ke Nusantara sekitar abad ke-13 M. Pada zaman itu, hubungan perdagangan antara Arab Selatan dan Nusantara sudah terjalin. Sambil berniaga, para saudagar dari Hadramaut juga menyebarkan dan mengajarkan ajaran Islam.

Tak sedikit pendatang asal Hadramaut yang menjadi ulama yang terkemuka dan tokoh masyarakat di Nusantara. Beberapa contohnya antara lain, Sayid Husein Abu Bakar al-Aidrus (wafat 1798 m) - ulama terkemuka di Betawi. Selain itu, Sayid Abdul Rahman bin Abu bakar al-Habsyi (wafat 1853), Salim bin Abdullah bin Sumair, serta Sayid Usman bin Akil bin Yahya al-Alawi (wafat 1913)

- sumber dari republika.co.id

Comments