Friday, March 16, 2012

Hanya orang kafir, munafik dan sejenisnya yang tidak ingin Syariah

 
"Hanya orang kafir, munafik dan sejenisnya yang tidak ingin Syariah," kenyataan ini dilontarkan oleh Ustaz Abu Muhammad Jibril dalam acara talk show bertajuk "Capres Syariah: Saatnya Memimpin Indonesia dengan Syariah" pada Isnin petang semalam (12/3) di ajang Islamic Book fair 2012 yang berlangsung di Istora Senayan Jakarta.

Untuk menguatkan pendapatnya ini ustaz Abu Muhammad Jibril menukil ayat Quran surat Annisa ayat 65 yang berbunyi: "Maka demi Tuhanmu, mereka (pada hakikatnya) tidak beriman hingga mereka menjadikan kamu hakim dalam perkara yang mereka perselisihkan, kemudian mereka tidak merasa keberatan dalam hati mereka terhadap keputusan yang kamu berikan, dan mereka menerima dengan sepenuhnya. "

Dengan gayanya yang khas, lembut namun tegas ustaz yang pernah mukim di negara jiran Malaysia selama 20 tahun lebih dan pernah berjihad di Afghanistan ini menyatakan umat Islam yang beriman sudah pasti menginginkan tegaknya Syariah, hanya masalahnya maklumat yang digembar-gemburkan media-media sekular membuat bias keinginan umat Islam tersebut.

Dengan nada yang lembut ustadz Abu Muhammad Jibril juga mengkritik kebanyakan umat Islam yang lebih sering mengkritik para pejuang penegak Syariah, namun mereka sendiri tidak bekerja untuk tegaknya hal itu. Menyinggung soal capres Syariah, ustaz Abu Jibril menyatakan ada banyak hal yang harus disiapkan untuk munculnya calon presiden yang menginginkan tegaknya syariah.

Perbincangan Capres Syariah Isnin petang kelmarin menampilkan tiga pembicara, Munarman, SH, Ustadz Muhammad Al-Khattath dan Ustaz Abu Jibril. Yang uniknya, menurut laporan panitia, acara perbincangan ini menjadi acara terbanyak dalam segi peserta selama perbincangan / talk show yang berlangsung di Islamic Book Fair 2012.

- sumber dari eramuslim.com

0 Responses to “Hanya orang kafir, munafik dan sejenisnya yang tidak ingin Syariah”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam