Friday, January 31, 2014

Terusan Suez Idea Umar Bin Khathab

Terusan Suez ternyata adalah sebuah karya agung berdasar idea dan gagasan cemerlang sekaligus membuktikan kepintaran Amirul Mukminin Umar Bin Khathab raddiyallahu'anhu .

Idea genius beliau menyambung Laut Merah dan Laut Putih Tengah kerana adanya potensi domestik yang sudah dikenali pada zamannya. Kepintaran beliau patut kita berbangga dengan kemampuan beliau itu dapat mewujudkan sebuah projek dalam masa relatif singkat sehingga terusan tersebut boleh dilalui oleh kapal.

Di musim sejuk tahun 641-642 M, Amru bin Ash ra membuka terusan yang menghubungkan antara laut Qalzim dengan Laut Romawi atau di kedudukannya sekarang dikenali dengan nama Terusan Amirul Mukminin.
suez canal 490x276 Terusan Suez; Master Piece Umar bin Khattab

Al Qadha'i bercerita, Umar bin Khattab ra mengarahkan pada Amru bin Ash ra pada masa musim kemarau untuk mengorek teluk yang berada di samping Fusthath kemudian mengalirkan air sungai Nil hingga laut Qalzim.

Belum setahun, teluk ini pun sudah boleh dilalui oleh kapal dan digunakan untuk mengangkut logistik ke Mekah dan Madinah. Teluk ini juga dimanfaatkan penduduk dua tanah suci itu hingga disebut Teluk Amirul Mukminin.

Al Kindi bertutur bahawa teluk itu telah dieksploitasi pada tahun 32 H dan selesai hanya dalam masa 6 bulan. Kapal-kapal sudah boleh lalu menyusuri teluk hingga di Hijaz bulan ke tujuhnya.

Terusan ini sangat membantu penduduk Mesir hingga era Khalifah Abu Ja'far Al Manshur yang memutuskan aliran dan sokongan Mesir terhadap penentangan Muhammad bin Abdullah bin Hasan bin Ali bin Abi Talib di Hijaz .

Sebahagian sejarah juga menyebut bahawa Amru bin Ash telah memikirkan untuk menyambung 2 laut putih dan Merah, namun dia seolah-olah yang dimaksudkan adalah terusan lain yang membelah antara Selat Timsah dengan Barzah, antara Mesir dan Sinai hingga Laut Tengah. Tapi rancangan ini dibatalkan kerana alasan pertimbangan ketenteraan yang ada pada zaman itu.

Pada masa Khilafah Utsmaniyyah, teluk ini dibersihkan tiap tahun. Pada Musim sejuk, teluk ini biasanya ditutup kerana telah dieksploitasi dan dibersihkan seperti perayaan( biasanya pada bulan Ogos). Lumpur yang dikorek diangkat dan ditimbunkan di bahagian tebing kanan dan kiri teluk.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

1 Responses to “Terusan Suez Idea Umar Bin Khathab”

 • kalau ada peta lagi baik. • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam