Monday, January 27, 2014

Tempat Sujud Malaikat Jibril Disebelah Kanan Pintu Kaabah

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/1619278_736433539701955_1960030459_n.jpg
Tempat Sujud Jibril a.s.
Lebih kurang satu depa ke sebelah kanan pintu Kaabah terdapat satu susunan marmar coklat kemerahan tanda untuk mengabadikan lokasi Jibril a.s. semasa mengimamkan RasuluLlah s.a.w selepas turunnya perintah solat dalam peristiwa Isra’ Mikraj.

Jibril a.s. turun sebanyak 10 kali yakni lima kali diawal waktu dan lima lagi di akhir waktu untuk mengajar sempadan masa solat. Ia sebagai perincian kepada keterangan firman Allah didalam kitab Al-Quran yang mengkehendakki kita solat diwaktu malam, siang dan fajar. Penegasan ini sesuai dengan solat sebagai tiang agama yakni Rukun Islam yg kedua selepas Shahadah.

Lazim Imam Masjidil Haraam mengambil barakah lokasi ini semasa mengimamkan jemaah soLat waktu. Ada Duyufur_Rahman yg menceritakan semerbaknya tempat sujudnya Jibril a.s. ketika solat disitu.
Alangkah bertuahnya dan amat beruntung tetamu Allah itu.

*Dari sumber peribadirasulullah.wordpress.com

2 Responses to “Tempat Sujud Malaikat Jibril Disebelah Kanan Pintu Kaabah”

 • Skadar makluman,batu kemerahan sblh pintu tu adalh tmpat asal maqam Ibrahim,dmana Ibrahim a.s membancuh simen utk mbina kaabah,tmpat jibril mgajar rasulullah s.a.w adalah bahgian yg dtanda tulisan dimarmar putih sblh batu kemerahan itu..(sblh belakang polis dlm gmbar diatas)
 • Skadar makluman,batu kemerahan sblh pintu tu adalh tmpat asal maqam Ibrahim,dmana Ibrahim a.s membancuh simen utk mbina kaabah,tmpat jibril mgajar rasulullah s.a.w adalah bahgian yg dtanda tulisan dimarmar putih sblh batu kemerahan itu..(sblh belakang polis dlm gmbar diatas) • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam