Tuesday, January 14, 2014

Soalan Yahudi Tentang Solat

Seorang yahudi bertanya "Katakanlah kepada kami apakah pahala yanag akan didapati oleh orang yang solat"

Rasulullah s.a.w bersabda:

"Jagalah waktu-waktu solat terutama solat yang pertengahan, Solat Zohor, pada saat itu nyalanya neraka Jahanam, orang mukmin yang mengerjakan solat pada ketika itu akan diharamkan ke atasnya wap api neraka Jahanam pada hari kiamat"

Sabda Rasulullah s.a.w lagi..

"Manakala Solat Asar, adalah saat dimana Nabi Adam a.s memakan buah Khuldi. Orang mukmin yang mengerjakan solat Asar akan diampunkan dosanya seperti bayi yang baru lahir"

Setelah itu rasulullah s.a.w membaca ayat yang bermaksud:

"Jagalah waktu-waktu solat terutama sekali solat yang pertengahan, Solat Maghrib itu adalah saat di mana taubat nabi Adam a.s diterima. Seorang mukmin yang ikhlas mengerjakan solat maghrib kemudian meminta sesuatu daripada Allah maka Allah perkenankan"

sabda Rasulullah s.a.w...

"Solat Isyak (attamah). katakan kubur itu adalah sangat gelap dan begitu juga pada hari kiamat, maka seorang Mukmin yang berjalan dalam malam yang gelap untuk pergi menunaikan solat Isyak berjemaah, maka Allah s.w.t haramkan daripadanya terkena nyalanya api neraka dan diberikan cahaya untuk menyeberangi titi sirath"

sabda rasulullah s.a.w seterusnya...

"Solat subuh pula, seorang mukmin yang mengerjakan solat Subuh selama 40hari secara berjemaah, diberi oleh Allah s.w.t dua kebebasan iaitu"

- Dibebaskan daripada api neraka
- Dibebaskan daripada nifaq (Sifat Munafiq)

*Sumber dari facebook

1 Responses to “Soalan Yahudi Tentang Solat”

 • Islamicquote is an Islamic information Blog about Quran , Hadith , Muslim Men and womens , islamic sayeri, Islamic Livings , Culture , Namaz , Roza , Zakat ,Hajj This blog is about Islam , article and all the related things about Islam

 • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam