Hari Bangkitnya Nabi Isa

Perbahasan tentang bila turunnya Nabi Isa kembali ke bumi menjadi bahan perbincangan di antara para agamawan. Nabi Muhammad Saw sudah meramalkan akan kebangkitan Nabi Isa tersebut di dalam banyak hadis.

Dr Muhammad Nu'aim Yasin berkata  di antara tanda-tanda kiamat besar (kubra) adalah munculnya sosok makhluk yang oleh Rasulullah dinamakan Dajjal. Disebut Dajjal kerana terlalu banyak menipu dan mendusta, mengaku diri sebagai Tuhan, berupaya untuk melepaskan manusia dari agamanya melalui pelbagai cara yang luar biasa dan hal-hal yang menakjubkan dengan izin Allah.

Akibatnya, sebahagian manusia terpedaya. Namun, Allah akan menyelamatkan orang-orang yang beriman sehingga mereka selamat dari tipu daya dan penyesatan Dajjal. Dengan ketentuan Allah, kemudian timbul fitnah atau petaka akibat perbuatan Dajjal. Lalu, Allah menurunkan Nabi Isa yang akan membunuhnya.

Nabi Isa AS bagi orang Nasrani disebut Jesus, menjadi bahan kontroversi antara Islam, Nasrani dan Yahudi. Orang Yahudi mempercayai bahawa mereka telah membunuh Isa dan orang-orang Nasrani meyakini bahawa Isa telah disalib dan dikebumikan.

Namun, kaum Muslimin meyakini dengan jelas dan tegas bahawa Nabi Isa tidak disalib atau dibunuh, melainkan 'diangkat' oleh Allah SWT. Nabi Isa akan kembali ke dunia, di suatu masa, di akhir zaman.

''Ada 33 hadis sahih yang menegaskan bahawa Nabi Isa akan kembali turun ke bumi. Bahkan, ada yang mengatakan sehingga 90 hadis, '' kata Dr Muslih A Karim, pensyarah Pascasarjana Universiti Islam Negeri (UIN) Syarif Hidayatullah Jakarta.
Menara putih Masjid bani Umayyah

Dia menyebutkan, ada tujuh ciri kedatangan kembali Nabi Isa: Pertama, Nabi Isa akan turun di Menara Putih, yakni Masjid Bani Umayyah di Damsyik Timur.

Kedua, Isa akan membunuh Dajjal (gembong jahat yang mengaku sebagai penyelamat) di Dataran Tinggi Golan (Syria). Ketiga, Isa akan bertemu Ya'juz dan Ma'juz dan semua tokoh jahat dan pengikutnya itu akan tewas.

Keempat, Isa akan mendakwahkan agama Tauhid seperti yang dibawa oleh Nabi Muhammad mahupun nabi-nabi lain sebelumnya. Kelima, Isa akan melakukan haji dan umrah.

Keenam, Isa datang, dunia penuh keberkatan. Misalnya, sebutir buah delima boleh membuat 40 orang kenyang. Ketujuh, selepas kedatangan Isa, selama tujuh tahun keadaan dunia sangat aman. '' Hakikatnya, Nabi Isa sekarang ini belum meninggal. Dia akan turun di akhir zaman untuk menegakkan Islam,'' ungkap Muslih.

Rabbi terpopuler di zaman Yahudi moden, Yitzhak Kaduri pun meramalkan akan kedatangan Nabi Isa tersebut. Sebelum kematiannya, Kaduri menyebut Nabi Isa yang dalam Bahasa Ibrani dikatakan dengan nama Yehoshua akan datang selepas kematian bekas Perdana Menteri Israel Ariel Sharon.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

Comments