Thursday, February 26, 2015

Ciri-ciri Rumah dan Masjid Syiah Rafidhah


Ciri atau tanda yang cukup ketara pada penganut Syiah Rafidhah adalah kebencian dan cercaan mereka terhadap Abu Bakar Siddiq dan Umar bin Khatthab. Hal ini adalah berdasarkan pada perkataan Imam Ahmad:

Telah berkata Abdullah bin Ahmad: Aku bertanya kepada ayahku, "Siapa Rafidhoh itu?" Dia menjawab mereka adalah yang mencela Abu Bakar dan Umar. "(Abu Bakar bin Ahmad dalam Assunah, 3/492).

Begitu juga dengan rumah Rafidhah yang mempunyai ciri khas. Rafidhah amat mengagungkan pimpinan mereka terutama Khumainy, sehingga foto ini akan terpampang di rumah mereka. Selain itu, gambar ahlul bait (keluarga Nabi SAW) iaitu Ali bin Abi Talib, Fatimah binti Muhammad, Hasan, Husain bin Ali bin Abi Talib.

Mereka tidak akan mengetepikan yang menggambarkan Abu Bakar, Umar, Usman, Aisyah, Hafsah, apalagi foto Muawiyah, kecuali mereka pampang sebagai usaha untuk mencela para sahabat tersebut.

Masjid Rafidhah juga mempunyai beberapa ciri di antaranya:

1. Sebahagian dinding di samping mihrab biasa ditulis ayat kursi.

2. Bahagian samping diisi dengan Asma 'Al Husna.

3. Sebahagian lagi surat al-Baqarah dengan lengkap.

4. karpet penuh dengan bunga atau gambar masjid, dsb.

5. Bahkan sebahagian masjid dipenuhi dengan gambar imam-imam mereka, seperti Ali, Fatimah, Husain, Hasan dan tak ketinggalan gamabar imam sesat mereka, Khumainy.

[Sumber: Bahaya Syiah Rofidhoh bagi Dunia Islam / Karya: Ust. Abu Hazim Muhsin bin Muhammad Bashori / Penerbit: Maktabah Daarul Atsar]

0 Responses to “Ciri-ciri Rumah dan Masjid Syiah Rafidhah”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam