Negara-Negara yang Melarang Rakyatnya Puasa pada Ramadan

Ternyata banyak kerajaan yang secara kejam melarang rakyatnya untuk menjalankan ibadah puasa pada bulan Ramadan. Antara lain kerajaan China, India, Inggeris, Myanmar dan beberapa negara lain-lain.

Akibatnya, umat Islam dalam negara tersebut menderita. Selain itu kumpulan ekstrim keagamaan memaksa umat Islam makan dengan cara tergesa-gesa roti kepada orang yang lagi berpuasa.

Kerajaan China melarang warga muslim Uighur di Xinjiang berpuasa. Para ahli parti, pegawai negeri, pelajar, mahasiswa, serta para guru, mendapat tekanan keras agar mereka tidak berpuasa pada bulan Ramadan.

'' China meningkatkan pengawasan dan larangan serta mendekati Ramadan. Keyakinan penduduk Uighur dipolitisasi, '' ujar jurucakap kumpulan Kongres Uighur Dunia (WUC) Dilxat Raxit.

Setiap Ramadan datang, kerajaan China memang mengetatkan peraturan puasa di wilayah Xinjiang. Namun, tahun ini peraturan itu jauh lebih ketat. '' Mereka meminta jaminan dari para orang tua yang menjanjikan bahawa anak-anak mereka tidak akan berpuasa sepanjang Ramadan, '' ujarnya ketika diwawancara Radio Free Asia.

Berdasar laman web milik kerajaan, petugas keamanan pangan China meminta restoran-restoran yang menyajikan makanan halal di Jinghe County untuk tetap buka sepanjang siang selama bulan puasa. Restoran yang menuruti perintah akan menerima ganjaran. Mereka tidak bakal diperiksa terlalu kerap oleh petugas keamanan pangan.

Media milik kerajaan juga melaporkan, para pegawai muslim di Maralbexi County diminta untuk mengucapkan secara lisan maupun tertulis. Yakni, mereka tidak mempunyai keyakinan agama, tidak akan menghadiri kegiatan yang bernuansa religi, dan tidak berpuasa selama Ramadan. Kedai-kedai dan restoran milik penduduk muslim juga diharuskan menjual rokok dan alkohol. Jika mereka menolak, tempat usahanya akan ditutup.

Di Inggeris juga sama. Beberapa sekolah dasar di Ibu Kota London, Inggeris, melarang pelajar-siswi beragama Islam menjalankan ibadah puasa Ramadan.

Pengelola sekolah beralasan kesihatan anak-anak muslim itu menurun sepanjang bulan puasa. Demi kelancaran aktiviti mereka, para guru menuntut agar orang tua tidak mewajibkan peserta didik menahan lapar dan haus. Beberapa SD yang sudah menghantar surat notis larangan berpuasa itu misalnya Barclay Primary di London Timur, Sybourn Primary, Thomas Gamuel Primary, serta Brook House Primary.

Surat khabar Telegraph melaporkan, Minggu (14/6), dasar ini sontak mencetuskan kontroversi di kalangan komuniti Islam Inggeris. Umat ​​muslim mendesak kerajaan ikut campur untuk mengingatkan pengelola sekolah, bahawa puasa belum wajib bagi anak-anak. Sekalipun mereka berpuasa, orang tua yakin kegiatan mereka tidak akan terganggu.

"Surat larangan berpuasa itu jelas tindakan berlebihan. Kebimbangan pengelola SD terhadap kesihatan peserta didik seharusnya boleh dibicarakan baik-baik dengan orang tua mereka," kata jurucakap Masyarakat Muslim Inggeris (ISB) Ajmal Masroor.

Lebih dari itu, surat larangan berpuasa yang disebarkan beberapa sekolah bersamaan mencipta kesan umat muslim memaksa anak belum dewasa berpuasa sehari penuh.

"Padahal bagi anak-anak, apalagi usia sekolah dasar, ibadah puasa itu belum wajib," tandas Masroor.


Dalam surat edaran SD Barclay yang didapatkan surat khabar the Daily Mail, disebutkan bahawa banyak peserta didik beragama Islam, jatuh sakit atau pengsan selama Ramadhan. Sekolah ini lalu mencadangkan kanak-kanak yang terlanjur puasa agar tidak usah sekolah. "Jika kamu ingin berpuasa, lakukan di akhir pekan masa sekolah cuti," tulis edaran SD Barclay.

Kerajaan India juga melarang keras umat Islam berpuasa. Di negara dengan majoriti penduduk beragama Hindu, seorang pekerja muslim di sebuah kantin tahun lalu sempat dipaksa makan oleh ahli parlimen saat di bulan Ramadan.

Seorang ahli parlimen dari parti berhaluan kanan Shiv Sena dilaporkan mengamuk di sebuah kantin pejabat kerajaan di New Delhi lantaran tidak tersedia makanan.

Dalam sebuah rakaman video atas kejadian itu terlihat ahli parlimen itu cuba mengasak roti ke mulut seorang pekerja muslim di kantin, seperti dilansir BBC, Julai tahun lalu.

Parti pembangkang lain kemudian membantah tindakan anggota parti Shiv Sena itu dan meminta dia menyampaikan maaf.

Video kejadian sempat beredar di beberapa stesen televisyen.

"Saya baru tahu pekerja itu seorang muslim selepas melihat rakaman di TV dan saya menyesal," kata ahli parlimen bernama Rajan Baburao Vichare itu kepada Press Trust of India. Dia berdalih dengan mengatakan hanya ingin memprotes kualiti makanan di kantin itu.

Yang juga keras melarang warganya berpuasa adalah kerajaan Myanmar. Warga muslim dari etnik Rohingya di Negeri Rakhine, Myanmar, semakin menderita jika bulan suci Ramdan tiba.

Pasalnya, pasukan keselamatan Myanmar melarang mereka beribadah di semua masjid yang ada di Rakhnine. Larangan itu, misalnya, terjadi ketika umat Islam Rohingya akan menjalankan ibadah puasa di bulan suci Ramadan pada 2012.

Sejumlah warga yang menjadi saksi berkata larangan itu berlaku di 500 masjid di Rakhine. Konflik sektarian di wilayah itu memang cukup tinggi.

"Pada awal Ramadan, pasukan Nasaka (polis Myanmar) menyekat enam masjid di wilayah kami dan mengancam akan menangkap atau menembak kami jika kami berani beribadah di sana," kata Kalimullah, warga Rohingya di Rakhine berusia 60 tahun kepada South China Morning.

"Kami berharap mereka mau membuka masjid bagi Hari Raya Aidil Fitri," ujar Kalimullah ketika itu.

Comments