Permintaan Tidak Masuk Akal Syiah Iran Kepada Arab Saudi Mengenai Haji 2016

haji

Kerajaan Arab Saudi menyebut kerajaan Syiah Iran bertanggung jawab penuh atas gagalnya pelepasan puluhan ribu jamaah haji asal negara tersebut pada tahun 2016, selepas mengemukakan tuntutan tidak masuk akal kepada penganjur haji.

"Syiah Iran meminta hak untuk menguruskan demonstrasi dan untuk mendapatkan keistimewaan. Suatu hal yang akan menyebabkan kekacauan selama ibadah haji dan tidak akan boleh diterima, "ujar Setiausaha Adel al-Juberi pada Ahad 29 Mei dalam persidangan bersama dengan Menteri Luar Britain Philip Hammond.

Menteri Luar Adel al-Juberi melanjutkan, "Setiap tahunnya, Arab Saudi menandatangani memorandum persefahaman dengan 70 negara untuk menjamin keamanan dan keselamatan para jemaah haji. Akan tetapi di tahun ini Syiah Iran menolak untuk menandatangani memorandum. "

Walaupun tidak ada pemberangkatan rasmi daripada kerajaan Syiah Iran, Arab Saudi berjanji akan memudahkan perjalanan dan tatacara para jemaah Iran yang ingin menunaikan ibadah haji pada tahun 2016.

Hubungan kedua-dua negara memburuk selepas awal tahun 2016 ini Arab Saudi melaksanakan mati ulama Syiah terkenal, Nimr al-Nimr, yang mencetuskan aksi unjuk rasa di Iran dan berakhir dengan pemutusan hubungan diplomatik kedua-dua negara.

sumber eramuslim.com

Comments