Penemuan Roda Kereta Firaun di Laut Merah


"Lalu, Kami wahyukan kepada Musa, 'Pukullah lautan itu dengan tongkatmu.' Maka, terbelahlah lautan itu dan tiap-tiap belahan adalah seperti gunung yang besar." (QS Asysyuara [26]: 63).

"Dan (ingatlah), ketika Kami belah laut untukmu, lalu Kami selamatkan kamu dan Kami tenggelamkan (Firaun) dan pengikut-pengikutnya sedang kamu sendiri menyaksikan." (QS Albaqarah [2]: 50).

"Dan, Kami seberangkan Bani Israil ke seberang lautan itu. Maka, setelah mereka sampai kepada suatu kaum yang tetap menyembah berhala, Bani Israil berkata, 'Hai Musa, buatlah untuk kami sebuah tuhan (berhala) sebagaimana mereka mempunyai beberapa tuhan (berhala).' Musa menjawab, 'Sesungguhnya, kamu ini adalah kaum yang tidak mengetahui (sifat-sifat Tuhan) '. "(QS Al-A'raf [7]: 138).

"Maka, pada hari ini, Kami selamatkan badanmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami." (QS Yunus [10]: 92).

Ayat-ayat di atas adalah sebahagian dari kisah yang diterangkan dalam Al-Quran tentang pengejaran Firaun terhadap Nabi Musa AS, Nabi Harun, dan kaum Bani Israil, pengikut Musa.

Ketika mereka (Musa dan kaumnya) meninggalkan Mesir, Firaun kelihatan sangat marah. Ia merasa Bani Israil sudah tidak mempercayainya lagi. Kerana itu, ketika Musa dan kaumnya pergi meninggalkan Mesir, Firaun memerintahkan pasukannya untuk mengejar dan menangkap Musa dan kaumnya.

Dalam perjalanan pengejaran tersebut, ketika Musa dan kaumnya berada di pinggir pantai, Bani Israil merasa bimbang kalau mereka akan terkejar oleh Firaun dan pasukannya. Nabi Musa AS mengingatkan kaumnya bahawa mereka tidak akan terkejar kerana Allah pasti akan menolongnya.

Hingga akhirnya, Allah memerintahkan Nabi Musa AS untuk memukulkan tongkatnya kepada lautan dan atas izin Allah. Maka, terbelahlah lautan tersebut, yang tiap-tiap sisi belahan laut itu setinggi gunung (QS 26: 63).

Maka, Musa dan kaumnya menyeberangi lautan tersebut hingga tiba di seberangnya. Sementara itu, Firaun dan pasukannya sedang berada di tengah-tengah lautan. Ketika itu pula, Allah memerintahkan Musa supaya memukulkan kembali tongkatnya hingga akhirnya tertutuplah lautan tersebut dan menenggelamkan Firaun beserta pasukannya.

Sampai kemudian, jasadnya berjaya dijumpai oleh orang-orang Mesir dan kemudian tubuhnya diawet (QS Yunus [10]: 92). Jasadnya hingga kini masih boleh disaksikan di Muzium Tahrir, Mesir.

Penemuan roda kereta Firaun di Laut Merah

Dugaan dan tafsiran yang makin menguatkan penemuan jasad Firaun dan peristiwa yang menimpanya di Laut Merah itu, adalah dengan penemuan roda kereta Firaun di laut tersebut.

Seorang ahli Arkeologi bernama Ron Wyatt, melalui laman webnya www.wyattmuseum.com, pada akhir tahun 1988 silam mendakwa bahawa dirinya telah menemui beberapa bangkai roda kereta tempur kuno didasar Laut Merah.

Menurut Wyatt, benda-benda tersebut kemungkinan merupakan bangkai kereta tempur Firaun yang tenggelam di lautan ketika ia dan pasukannya mengejar Musa bersama para pengikutnya.

Wyatt menyatakan, selain mencari beberapa bangkai roda kereta tempur berkuda, bersama pasukannya ia juga menemui beberapa tulang manusia dan tulang kuda di tempat yang sama. Penemuan ini makin memperkuat dugaan kebenaran tenggelamnya Firaun bersama-sama tenteranya di Laut Merah.

Hasil ujian, yang dilakukan di Stockhlom University terhadap beberapa sisa tulang belulang yang berjaya ditemui, menunjukkan bahawa struktur dan kandungan beberapa tulang telah berusia sekitar 3500 tahun silam.

Selain itu, Wyatt juga mendapati sejumlah aci roda dari salah satu kereta kuda tersebut dan sebuah roda dengan empat buah jeriji yang diperbuat daripada emas. Namun, aci roda itu tertutup oleh batu karang sehingga sangat sukar untuk mengenali bentuk asalnya secara jelas.

Penemuan benda-benda tersebut serta jasad Firaun hendaknya menjadi pelajaran bagi manusia untuk mengambil hikmah.

sumber islampos.com

Comments