Thursday, May 11, 2017

Petanda Akhir Zaman dari Tasik Tiberias


TIBERIAS. Sebuah tasik yang terletak di wilayah Palestin dan Syria. Walau bagaimanapun, pada masa ini sudah dikuasai oleh Israel. Tasik ini mewakili fenomena alam yang menandakan kemunculan Dajjal.
Kedatangan makhluk bernama Dajjal itu ditandai dengan mengecut Tasik Tiberias. Sungai yang disebut juga dengan sungai Galilee ini kini digunakan oleh penduduk Israel untuk pertanian, perkebunan, air minum dan sanitasi.

Ironisnya, sungai ini debitnya sekarang kian menyusut. Hal ini disebabkan rendahnya curah hujan di kawasan tersebut, serta populasi warga Israel yang justru mengalami peningkatan. Hal ini tentu bukan menjadi bencana bagi warga Israel saja. Namun juga umat Islam, pasalnya dengan keringnya Tasik Tiberias, menjadi tanda bahawa sosok yang tidak diingini akan segera muncul.

Hadis Riwayat Imam Muslim dari Fatimah binti Qais bahawa beliau radhiallahu 'anhu berkata bahawa seorang yang bernama Tamim ad-Dari mendatangi Nabi menceritakan tentang pertemuannya dengan Dajjal. Tamim belayar selama 30 hari dan terdampar di sebuah pulau di arah timur matahari.

Di Pulau tersebut Tamim bertemu dengan sosok yang bernama Dajjal dan mempersoalkan perihal tasik Tiberias.

"Beritakan kepadaku tentang tasik Tiberias! 'Kami pun berkata,' Mengenai apanya yang ingin engkau tahu? 'Dia berkata, Adakah di sana ada airnya?' Kami menjawab, 'Tasik itu banyak airnya,' Dia berkata, 'Ketahuilah airnya tak lama lagi akan habis. "(Hadith Riwayat Imam Muslim).

sumber islampos.com

0 Responses to “Petanda Akhir Zaman dari Tasik Tiberias”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam