Petanda Keluarnya Dajjal, Seperti Ini Perubahan Iklim Dunia


DAJJAL. Makhluk yang sudah lama dikhabarkan hadir di akhir zaman, tak lama nanti akan keluar dan tampak di hadapan manusia. Sebelum kemunculannya, akan ada beberapa petanda. Salahsatunya, perubahan iklim di bumi selama tiga tahun.

Pada tahap ini, akan berlaku kemarau yang cukup panjang. Tiga tahun sebelum kemunculan makhluk tersebut, Allah SWT akan menahan air dari langit-Nya. Keadaan ini berlaku secara beransur-ansur. Di mana pada tahun pertama, Allah menahan satu pertiga daripada air hujannya, pada tahun kedua, langit akan menahan dua pertiga dari air hujannya, dan tahun ketiga, langit akan menahan air hujan semuanya. Tidak dapat dibayangkan keadaan pada masa itu, memandangkan air merupakan sumber kehidupan makhluk hidup yang ada di bumi.

Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Tiga tahun sebelum keluarnya Ad-Dajjal, langit akan menahan satu pertiga daripada air hujannya, dan bumi menahan satu pertiga daripada tumbuh-tumbuhannya. Pada tahun yang kedua, langit akan menahan dua pertiga dari air hujannya dan bumi akan menahan dua pertiga daripada tumbuh-tumbuhannya. Pada tahun yang ketiga langit akan menahan air hujan semuanya dan bumi juga akan menahan tumbuh-tumbuhan semuanya. "(HR Ahmad - dengan sanad laa ba'sa bihi)

Tahap-tahap yang terjadi ini memperlihatkan bagaimana skim perubahan iklim yang terjadi di bumi. Namun, jika manusia biasa menyebutnya perubahan iklim, maka sebenarnya itu adalah kuasa Allah SWT yang menahan rezeki berupa air.

sumber islampo.com

Comments