Tuesday, May 31, 2016

Iran Kembali Hidupkan Empayar Syiah Persia Dari Teheran Hingga Yaman

Dahi Khalfan

Wakil ketua polis bandar Dubai, Dahi Khalfan, mengingatkan negara-negara Arab bahawa Syiah Iran yang dipimpin Ali Khomeini sedang membina emperator Parsi yang terbentang dari Tehran ke kawasan utara Yaman.

Kenyataan ini dikatakan Dahi Khalfan bertindak balas terhadap campur tangan kerajaan Syiah Iran terhadap urusan di Timur Tengah, khususnya konflik di Iraq, Syria dan Yaman.

"Ada yang harus negara-negara Arab ketahui bahawa 60% kawasan di utara Yaman telah menjadi sebahagian daripada Kerajaan Syiah Iran di bawah Ali Khomeini," ujar Dahi pada hari Minggu (29/05) kemarin.

Dahi melanjutkan, "Luas wilayah Iran saat ini bukanlah bersempadan dengan Syria dan Iraq, akan tetapi telah mencapai kawasan utara Yaman."

Sementara itu dalam kesempatan lain, Menteri Luar Arab Saudi Adel al-Jubaeir dalam wawancaranya dengan surat khabar Frankfurt Jerman mendesak Syiah Iran untuk segera menghentikan projek emperator Parsi dan mencampuri urusan dalaman bangsa Arab.

sumber eramuslim.com

0 Responses to “Iran Kembali Hidupkan Empayar Syiah Persia Dari Teheran Hingga Yaman”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam