Friday, December 30, 2011

Dalam sejarah untuk wanita Arab Saudi

Headline
Untuk pertama kalinya dalam sejarah, warga negara perempuan di Arab Saudi boleh mengundi dalam pilihan raya tanpa ditemani wali lelaki atau suami.

Peraturan pilihan raya baru ini diubah dan akan berlaku untuk pertama kalinya pada 2015 akan datang.

"Raja Saudi sudah bersetuju Peraturan baru ini," kata ahli Dewan Syura Fahad Al Anzi. Dewan Syura tak mempunyai kuasa perundangan.

Perubahan ini telah diumumkan pelbagai media sejak Rabu (28/12) kelmarin. Meskipun begitu, wanita Saudi masih belum sepenunhnya tidak.

Mereka masih perlu meminta izin kepada lelaki, wali atau suami, jika ingin melakukan pelbagai perkara. Mula bekerja, sekolah di luar negeri, menikah, cerai, hingga ke hospital.

Raja Abdullah sudah beberapa kali menyuarakan perubahan untuk hak-hak wanita. Namun dia berhati-hati agar tidak salah langkah dan menekan ulama konservatif.


0 Responses to “Dalam sejarah untuk wanita Arab Saudi”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam