Tuesday, March 19, 2013

Hijau dan putih warna kegemaran Rasulullah

Selama ini mungkin kita hanya mengetahui bahawa Rasulullah atau Islam beridentiti dengan warna hijau. Sebenarnya apakah warna kegemaran Rasulullah Muhammad saw?

Annas bin Malik mengatakan, "Warna yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah hijau." 

Namun selain itu Rasul juga menyukai warna putih. Ada juga keterangan bahawa Nabi Muhammad saw pernah memakai pakaian berwarna hitam, merah hati,kelabu dan warna campuran.

Imam Al-Ghazali dalam Ihya 'Ulumiddin berkata: "Yang amat disukai oleh Nabi saw ialah warna putih."

Ibnu Hajjar dalam Tanbih Al Akhbar mengatakan: "Pada hari raya kami disuruh memakai pakaian berwarna hijau kerana warna hijau lebih utama. Adapun warna hijau adalah afdhal daripada warna yang lain, sesudah putih. "

Ibnu Ady meriwayatkan dari Jabir ra yang berkata: "Aku pernah melihat Nabi saw memakai serban hitam yang dipakainya pada hari raya ..."

Al Baihaqi meriwayatkan hadis daripada Jabir ra katanya: "Pernah Rasulullah saw berpakaian yang bercorak merah pada dua hari raya dan pada hari Jumaat."

Al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a. dia berkata: "Pernah Nabi saw keluar dengan kepala yang dibalut sehelai kain yang berwarna kelabu."

Imam Bukhari meriwayatkan hadis dari Anas ra, beliau pernah melihat: "Nabi saw menutup kepalanya dengan kain biasa yang bercorak-corak warnanya."

0 Responses to “Hijau dan putih warna kegemaran Rasulullah”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam