Sunday, March 2, 2014

Di Akhir Zaman, 1 Orang Lelaki Diikuti 40 Wanita

Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Al 'Alaa' telah menceritakan kepada kami Abu Usamah dari Buraid dari Abu Burdah dari Abu Musa radliallahu' anhu dari Nabi Shallallahu'alaihiwasallam bersabda: "Pasti akan datang pada manusia suatu zaman yang ketika seseorang berkeliling membawa shadaqah emas, lalu dia tidak mendapati seseorang yang mahu menerimanya lagi. Lalu akan kelihatan seorang orang lelaki akan diikuti oleh empat puluh orang wanita yang mereka mencari kepuasan dengannya kerana kurangnya jumlah lelaki dan ramainya wanita."

Dalam hadis lain, dari Anas Ra bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Di antara tanda-tanda kiamat adalah berkurangnya ilmu, munculnya kebodohan, tersebarnya zina, ramai wanita dan kurangnya lelaki sehingga lima puluh wanita mempunyai satu lelaki" ( HR Bukhari )

Hadis ini nampak jelas sekali serupa dengan hadis Nabi yang menjelaskan bahawa hampirnya kiamat, akan ada banyak perzinaan. Perzinaan itu tidak akan berlaku kecuali jumlah wanita lebih ramai berbanding lelaki. Akhirnya, setiap lelaki mempunyai empat puluh hingga lima puluh wanita sebagaimana disebutkan dalam hadis tersebut.

Dikatakan bahawa pada masa itu, seorang lelaki berbanding empat puluh hingga lima puluh wanita. Setiap kali para wanita itu menjumpai lelaki, mereka akan mengatakan, "Nikahilah aku, nikahilah aku!"

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

0 Responses to “Di Akhir Zaman, 1 Orang Lelaki Diikuti 40 Wanita”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam