Thursday, March 20, 2014

Subhanallah, Manfaat Solat Asar


" Peliharalah segala solat (mu) dan (peliharalah) solat wustha (asar)," (al-Baqarah [2]: 238).

Rasulullah SAW bersabda: "Para malaikat mengawasi kalian dengan bergantian antara malam dan siang. Mereka kemudian berkumpul pada waktu solat subuh dan solat Asar. Lalu malaikat yang mengawasi di malam hari naik ke atas. Maka Tuhan bertanya walau Dia lebih tahu dari mereka, 'Bagaimana kalian meninggalkan hamba-hamba Ku? 'Para malaikat menjawab, "Ketika kami pergi, mereka sedang melaksanakan solat. Dan ketika kami datang, mereka juga sedang melaksanakan solat," (HR Bukhari).

"Siapa saja yang tidak melaksanakan solat Asar, maka amal perbuatannya akan hilang sia-sia," (HR Bukhari).

Dalam solat Asar terdapat keutamaan yang besar, Rasulullah SAW mengaitkannya dengan solat Subuh.

Majoriti umat Islam menamatkan pekerjaan mereka selepas solat Asar tiba. Dengannya, solat Asar boleh menjadi penyembuhan berkesan dari segala sesuatu yang dilalui pada hari itu seperti halangan-halangan emosi, ketegangan dan keletihan.

Majoriti kaum muslimin membahagikan aktiviti mereka menjadi dua tahap. Tahap kedua ini bermula selepas solat Asar.

Oleh sebab itu, manfaat solat Asar adalah membuang sifat malas, memulihkan badan selepas makan, tidur dan berehat, memulihkan peredaran darah, melancarkan aliran darah di seluruh anggota badan serta menyalurkan tenaga yang diperlukan untuk memulakan pekerjaan.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

0 Responses to “Subhanallah, Manfaat Solat Asar”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam