Saturday, December 20, 2014

Adakah Orang Kafir Diuji Di Dalam Kubur?


Hadis-hadis ada yang mengemukakan bahawa orang kafir diuji di dalam kubur. Namun, Tirmizi, Ibn Abdir Barr, dan Syuthi berpandangan lain. Tirmidzi berhujah bahawa umat terdahulu, bila menolak dakwah para Rasul, diazab Allah hingga binasa. Adapun umat Islam, azabnya ditangguhkan. Nabi SAW diutus dengan pedang. Orang-orang yang masuk Islam kerana takut dibunuh, sehingga menjadi munafik itu, mereka ini diazab di alam kubur.

Pendapat ini harus disoal, kerana sebenarnya Allah tidak lagi membinasakan umat-umat yang mendustakan Rasul-Nya setelah Taurat diturunkan.

Ibn Abdil Barr menguatkan pendapatnya dengan hadis Rasul bahawa sesungguhnya umat ini diuji di dalam kubur (menurut sebahagian riwayat: ditanya). Hadis-hadis sahih menyatakan bahawa fitnah kubur berlaku khusus bagi kaum mukmin dan umat Islam sahaja.

Abdul Haq al-Isbily, Ibn Qayyim, al-Qurthubi, as-Safarini dan lain-lain berpendapat bahawa soalan kubur berlaku umum, termasuk orang mukmin dan kafir.

*Sumber dari islampos.com|Ensiklopedia Kiamat/Karya: Dr. Umar Sulayman al-Asykar/Penerbit: Serambi

0 Responses to “Adakah Orang Kafir Diuji Di Dalam Kubur?”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam