Isteri Pangeran Brunei Darussalam Qari Al-Quran Terbaik Di Dunia

Mengenal Istri Pangeran Brunei, Qori Terbaik Dunia

Raabiatul Adawiyah dikenal sebagai sosok yang santun dan bijak. Tak heran jika Pangeran Abdul Malik begitu mengaguminya.

Dream - Raabiatul Adawiyah, 22 tahun, telah rasmi menjadi isteri putra keenam Raja Brunei Darussalam, Pangeran Abdul Malik, 31 tahun. Kecantikan dan prestasi Raabiatul membuat sang pangeran kagum, hingga menuliskan kekaguman di akaun facebook peribadinya.

"Yang Mulia Dayangku (isteriku) Raabi'atul 'Adawiyyah binti Pengiran Haji Bolkiah sudah terbiasa dengan didikan agama dan sikap bersopan santun daripada kedua-dua ayahanda dan bonda dalam menjaga akhlak dan juga sikap hormat-menghormati di antara satu dengan yang lain, bahkan keupayaannya dalam menjaga adinda-adinda ketika keduanya sibuk dengan tugasan merupakan satu kelebihan yang dimilikinya, "tulis Abdul, dikutip Dream.co.id dari akaun facebook Prince Abdul Malik, Jumat, 10 April 2015.

Abdul menuliskan, isterinya mempunyai banyak prestasi di bidang keagamaan dan aktiviti sosial sejak masih duduk di bangku sekolah. Ia menjadi juara pelbagai perlumbaan membaca Al-Quran.

"Antaranya mewakili sekolah agama dan menyertai pertandingan tersebut yang diadakan di Jame '' Asr Hassanil Bolkiah pada tahun 2005 dan mengikuti Skim Tilawah Al-Qur'an Remaja pada tahun 2008 serta menyertai Pertandingan Dikir Dabai'ie Di Antara Sekolah-Sekolah Menengah dan Maktab- maktab Senegara, "ungkap Abdul.

Kemampuan membaca Al-Quran yang begitu baik mengantarkan Raabiatul meraih gelaran 'The Best Muslimah Al-Quran Recital'. Gelaran itu diraih dalam ajang `Miss World Muslimah` di Indonesia pada tahun 2013.

"Dengan kejayaan ini turut membawanya berjaya mendapat gelaran Pembaca Al-Quran Terbaik Muslimah (Best Muslimah Al-Qur'an Recital) keseluruhan dari kesemua aspek pada tahun 2013 apabila berjaya mewakili negara dalam Pertandingan Wanita Muslimah di Republik Indonesia yang bersangkut-paut dengan aktiviti keagamaan," terangnya.

Tidak hanya itu, Abdul begitu memuji Raabiatul, lantaran kerap terlibat dalam aktiviti sosial. Menurut Abdul, Raabiyatul kerap terlibat dalam usaha perjuangan hak kaum wanita di negeri itu.

"Bahkan semangat yang dimiliki Yang Mulia terus diperjuangkan setelah kembali ke negara ini dengan berhasrat menyumbangkan aktiviti amal kebajikan terutama sekali kepada hal ehwal kebajikan kaum wanita, ibu-ibu dan remaja," katanya.

Comments