McDonald’s Terancam Bangkrap di Beberapa Negara


Perniagaan restoran segera McDonald's merancang menutup 350 restoran mereka. Langkah itu diambil selepas perniagaan mereka mengalami penurunan jualan yang sangat drastik. Dipetik dari laman Metro.co.uk, Jumat (24/4), McDonald 's mengalami penurunan jualan secara global mulai 0.6 peratus hingga 8.6 peratus.

"Sebagai restoran terkemuka dunia, kami sedang berubah menjadi lebih responsif kepada pelanggan masa kini," kata Ketua Pegawai Eksekutif McDonald, Steve Easterbrook.

Daripada 350 gerai yang akan ditutup tersebut, 220 di antaranya berada di China. Sementara 130 outlet lain berada di Jepun.

"Kami tengah mengembangkan sebuah rancangan pemulihan (putar haluan) untuk meningkatkan prestasi dan keupayaan membawa, pertumbuhan yang menguntungkan," ujar Easterbrook.

Sementara, laman Mirror.co.uk menulis jualan global McDonald 's menurun 2.3 peratus sepanjang suku pertama tahun ini, termasuk penurunan 2.6 peratus di Amerika Syarikat. Di Eropah, mereka mengalami penurunan jualan 0.6 peratus.

Bagi banyak pemerhati dalam bidang kulineri, fenomena penurunan pelanggan restoran terkemuka dunia ini sesungguhnya disebabkan trend pengguna yang mula beralih daripada mengambil makanan sampah (junkfood atau fastfood) menuju makanan sihat dan organik. Kesedaran masyarakat mula berkembang seiring dengan banyaknya aduan kesihatan berkaitan makanan-makanan sampah tersebut. 

Hanya di negara-negara miskin, makanan di gerai makanan segera dijadikan trend gaya hidup seolah-olah habit, padahal di Amerika dan negara-negara maju, restoran-restoran itu sudah mulai ditinggalkan dan dianggap bodoh jika anda masih mahu makan di sana.

*sumber eramuslim.com

Comments