Hikayat Lenin dan Khomeini di Tubuh Nimr al-Nimr

khomeini iran

Sesiapun yang memberi perhatian media Iran, mungkin akan merasa bingung melihat kenyataan bahawa Arab Saudi telah memutuskan hubungan diplomatik dengan negara Syiah tersebut. Kenapa?

Pelaksanaan maut Saudi terhadap Nimr al Nimr yang beraliran Syiah sudah membuat gonjang-ganjing kedua negara. Merasa tidak terima dan dilecehkan, Iran, dengan cepat mengutuk dasar negara minyak petrodollar tersebut.

Beberapa media seperti Kayhan, yang terkenal kerap mengekspresikan pandangan "agung," terhadap Ayatollah Ali Khamenei, dan pejabat berita FARS, yang dikendalikan oleh Pengawal Revolusi, benar-benar menyambut baik keputusan Saudi. Media-media ini percaya jika Iran memutuskan hubungan dengan Saudi, maka itu adalah keputusan terbaik.

Sedangkan di sisi lain, Sharq sebagai contoh-surat khabar harian milik kerajaan Iran-memutuskan hubungan dengan Saudi boleh mengancam masa depan Iran itu sendiri. Surat khabar yang dekat dengan puak yang dipimpin oleh bekas Presiden Ayatollah Hashemi Rafsanjani ini telah menyatakan kekesalan mengenai pemutusan hubungan diplomatik dengan Saudi.

Media ini juga mengkritik massa yang menyerang Kedutaan Besar di Tehran dan konsulat Saudi di Mashhad.

Sementara kumpulan Presiden Hassan Rohani justru melakukan tindakan yang bertentangan. Ayatollah Khamenei, sang pemimpin besar Iran itu dan komander tenteranya telah mengambil langkah yang boleh saja merugikan pihaknya sendiri. Mereka menajamkan serangan terhadap Saudi dan 5 negara Muslim lain yang telah membuat keputusan atau menurunkan hubungan mereka dengan Tehran.

Sebenarnya, tindakan Iran dalam melakukan keganasan terhadap konsulat dan kedutaan negara yang tengah bermasalah dengannya, bukanlah barang baru. Adapun, insiden serangan terhadap konsulat Saudi jelas memunculkan bayang-bayang 'skizofrenia'yang ditengarai telah dihidapi oleh Iran secara akut sejak mullah kumpulan revolusi merebut kuasa pada tahun 1979 di negeri sendiri. Kenapa Iran mengidap skizofrenia?

Skizofrenia, atau gangguan proses berfikir, memang lekat dengan Iran. Sekurang-kurangnya, ada dua kumpulan di negeri ini, salah satunya adalah kumpulan yang menentukannya dirinya sendiri sebagai kenderaan untuk kemajuan revolusi Khomeini. Sedangkan satunya lagi adalah mereka yang berharap boleh bergaul dengan masyarakat antarabangsa sebagai sebuah bangsa dan negara.

Setelah sekian tahun, sebenarnya, insiden kali ini adalah pertama kalinya lagi penyokong Iran kembali berani menyerang kedutaan asing. Bahkan hal ini disebut sebagai tindakan heroik yang direka untuk menggembleng "massa revolusioner." Bayangkan, massa pro-Khomeini yang benar-benar ikut dalam revolusi pada 4 November 1979, berani menyerang dan menduduki Kedutaan Besar AS di Tehran dan menculik diplomat negara Paman Sam itu selama 444 hari.

Hari itu dianggap salah satu tarikh paling keramat dalam sejarah rejim Khomeini. Ditandai dengan perayaan yang digelar Iran serta menghadiri upacara pembakaran bendera dan patung presiden AS. Bagi Iran, menyerang hubungan diplomatik menjadi taktik kegemaran rejim Khomeini. Padahal, ketika itu Jimmy Carter-sang Presiden AS-justru memutuskan menerima penghinaan dari Iran dan menenangkan para mullah dengan menghantar mesej yang ditulis tangan untuk menyanjung Khomeini.

Atas tindakan AS ini, kerajaan Iran menyimpulkan bahawa AS tak boleh berbuat apa-apa! Harap diperhatikan, sejak tahun 1979, para mullah menahan beberapa tebusan asing, sebahagian besar warga AS. Bahkan sampai sekarang mereka masih menahan 6 tebusan AS.

Hari ini, beberapa anggota pentadbiran Rouhani adalah bekas penahan tebusan, termasuk menteri pertahanan, ketua penasihat politik, dan pembantu khas badan persekitaran Iran. Alih-alih menginap di hotel prodeo, mereka justru malah berada di kedudukan penting kerajaan.

Dalam kempen pilihan raya Iran, termasuk yang sekarang, calon-calon yang disebutkan telah menyerang kedutaan negara AS dan menahan para tebusan sebagai pencapaian besar di negara mereka. Tanpa sedar, mereka telah mengabaikan peraturan undang-undang, baik domestik maupun antarabangsa. Khomeini dan para penerusnya seolah meniru Lenin. Dalam risalah kempen "Negara dan Revolusi", Lenin menegaskan bahawa revolusi tidak boleh mematuhi undang-undang yang dikeluarkan oleh negara atau kumpulan negara. "Revolusi membuat undang-undang sendiri," ungkap Lenin.

Namun, apabila datang misi diplomatik dari negara asing, Lenin tak berbuat sejauh para mullah. Selaku Pesuruhjaya Luar Negeri Kesatuan Soviet-sekarang sudah berubah jadi Rusia, Trotsky pernah menerbitkan dokumen-dokumen rahsia dari kementerian luar negeri era Lenin. Di dalamnya tidak terdapat bukti bahawa militan Bolshevik berani menyerang kedutaan asing, apalagi menjarah atau sampai menculik diplomat negara lain.

Nah, adakah kesamaan Lenin dan Khomeini sekarang ini?

*sumber https://www.islampos.com

Comments