Anjing Pun Menggigit Penghina Nabi


Dinukil dari catatan Al Haafidz Imam Ibnu Hajar Al Asqolany dalam kitab "AdDurarurl Kaaminah Fi A'ayaanil miati Tsaaminah" Jilid 4 halaman 153. "

قصة الكلاب الذى انقض على النصراني الذى شتم النبي
ابن حجر العسقلاني
أَن بعض أُمَرَاء الْمغل تنصر فَحَضَرَ عِنْده جمَاعَة من كبار النَّصَارَى والمغل فَجعل وَاحِد مِنْهُم ينتقص النَّبِي صلى الله عَلَيْهِ وَسلم وَهُنَاكَ كلب صيد مربوط فَلَمَّا أَكثر من ذَلِك وثب عَلَيْهِ الْكَلْب فخمشه فخلصوه مِنْهُ وَقَالَ بعض من حضر هَذَا بكلامك فِي مُحَمَّد صلى الله عَلَيْهِ وَسلم فَقَالَ كلا بل هَذَا الْكَلْب عَزِيز النَّفس وَآل أُشير بيَدي فَظن أَنِّي أُرِيد أَن أضربه ثمَّ عَاد إِلَى مَا كَانَ فِيهِ فَأطَال فَوَثَبَ الْكَلْب مرّة أُخْرَى فَقبض على زردمته فقلعها فَمَاتَ من حِينه فَأسلم بِسَبَب ذَلِك نَحْو أَرْبَعِينَ ألفا من الْمغل
ابن حجر العسقلاني، الدرر الكامنة في أعيان المائة الثامنة، ت محمد عبد المعيد ضان، مجلس دائرة المعارف العثمانية، صيدر اباد – الهند، الطبعة الثانية 1392هـ/ 1972م ج 4 ص 153.

Al Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah bercerita Dalam Kitabnya:

Pernah suatu hari ada sekumpulan orang dari kalangan pembesar Nashrani menghadiri sebuah perayaan seorang pemimpin Mongol yang telah murtad (menjadi Nasrani).

Dan pada perayaan itu ada seorang pendeta yang menghina Nabi SAW, sedangkan di sana ada seekor anjing pemburu yang terikat.

Maka apabila si penyembah salib yang dengki ini mula mencela Nabi SAW anjing tersebut menyalak dengan keras lalu kemudian menerkam si Nasrani itu dan mencakar wajahnya.

Maka orang-orang yang melihatnya terkejut dan segera berusaha menyelamatkannya. Lantas sebagian orang yang hadir berkata:

Itu diakibatkan hinaanmu kepada Muhammad SAW.

Lantas si Nasrani berkata:

Tidak, Anjing ini hanya spontan kerana melihat isyarat tangan dan disangkanya aku ingin memukulnya.

Namun kemudian Si Nasrani ini mengulang kembali celaannya terhadap Nabi SAW dengan perkataannya yang sangat keji. Maka si anjing pun berjaya lepas dari ikatannya dan terus saja menyambar leher si Nasrani itu dan merobek hingga bahagian dadanya yang paling atas.
Orang itu pun mati seketika.

Kerana kejadian ini, ada kira-kira 40,000 orang Mongol masuk Islam.

Di zaman kita, apakah anjing lebih mulia dan lebih berani daripada manusia?

Jgn Sampai Seekor Anjing Masih Lebih Mulia Kerana Membela Kehormatan Nabi SAW, jika dibandingkan Yg Mengaku Muslim Tapi Membela Penghina Al-Quran

Imam Ibnu Al-Mundzir berkata,

"Para ulama telah berijma '(bersepakat) bahawa orang yang mencaci maki Nabi shallallahu' alaihi wa salam harus dibunuh. Di antara yang berpendapat demikian adalah Imam Malik (bin Anas), Laits (bin Sa'ad), Ahmad (bin Hanbal) dan Ishaq (bin Rahawaih). Hal itu juga menjadi pendapat Imam Syafie. "

(Al-Jami 'li-Ahkamil Qur'an, 8/82)

sumber eramuslim.com

Comments