Friday, February 14, 2014

Siapa Yahudi Ashkenazi?

Sebuah keluarga yahudi dari keturunan Ashkenazim @ Ashkenazi
Pernahkah anda bertanya mengapa orang-orang Yahudi sekarang lebih menyerupai dengan orang Eropah berbanding dengan orang Arab? Padahal, mereka berasal dari Bani Israil. Diketahui Yahudi sekarang ini merupakan keturunan Ashkenazim.

Ashkenazim adalah bentuk jamak daripada 'Ashkenaz' dari bahasa Ibrani אשׁכנזי yang bererti "Jerman". Dalam bahasa Ibrani juga dikenal bentuk אשׁכנזים.

Orang Yahudi di Eropah terutama dari Eropah Timur dari segi bahasa yang mereka gunakan biasanya adalah bahasa Yiddish. Zaman sekarang kaum Ashkenazim di Eropah sudah hampir pupus. Mereka ramai berada di Amerika Syarikat dan Israel.

Kaum Ashkenazim banyak yang mengidap penyakit turunan. Tetapi salah satu penyakit keturunan adalah penyakit otak. Penyakit ini melahirkan mereka mencapai skor IQ tertinggi di dunia.

Yang menghairankan secara genetik bangsa Palestin mempunyai hubungan genetik lebih dekat dengan kaum Ashkenazim berbanding dengan kaum Yahudi Timur Tengah.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com 

1 Responses to “Siapa Yahudi Ashkenazi?”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam