Penggembala kambing di akhir zaman

Dari Umar radhiallahuanhu juga dia berkata: Ketika kami duduk-duduk disisi Rasulullah Shallallahu'alaihi wasallam suatu hari tiba-tiba datanglah seorang lelaki yang mengenakan baju yang sangat putih dan berambut sangat hitam, tidak nampak padanya kesan-kesan perjalanan jauh dan tidak ada seorangpun di antara kami yang mengenalnya.

Hingga kemudian dia duduk di hadapan Nabi lalu menempelkan kedua lututnya kepada kepada lututnya (Rasulullah Shallallahu'alaihi wasallam) seraya berkata: " Ya Muhammad, beritahukan aku tentang Islam? "

Maka bersabdalah Rasulullah saw : "Islam adalah engkau bersaksi bahawa tidak ada Ilah ( Tuhan yang disembah ) selain Allah, dan bahawa Nabi Muhammad adalah utusan Allah, engkau mendirikan solat, menunaikan zakat , puasa Ramadan dan pergi haji jika mampu. "

Kemudian dia berkata: " Engkau benar. "

Kami semua hairan, dia yang bertanya dia pula yang membenarkan. Kemudian dia bertanya lagi : "Beritahukan aku tentang Iman. "

Lalu beliau bersabda : "Engkau beriman kepada Allah, malaikat -malaikat Nya ,kitab-kitab- Nya , rasul -rasul Nya dan hari akhir dan engkau beriman kepada takdir yang baik maupun yang buruk. "

Kemudian dia berkata: "Engkau benar." Kemudian dia berkata lagi: "Beritahukan aku tentang ihsan. "

Lalu beliau bersabda: " Ihsan adalah engkau beribadah kepada Allah seakan- akan engkau melihatnya, jika engkau tidak melihatnya maka Dia melihat engkau . "

Kemudian dia berkata :"Beritahukan aku tentang hari kiamat ( bila kejadiannya ) . "

Beliau bersabda : "Yang ditanya tidak lebih tahu dari yang bertanya. "

Dia berkata : "Beritahukan aku tentang tanda-tandanya. "

Beliau bersabda : "Jika seorang hamba melahirkan tuannya dan jika engkau melihat seorang bertelanjang kaki dan dada, miskin dan penggembala kambing, (kemudian ) berlumba-lumba meninggikan bangunan . "

Kemudian orang itu berlalu dan aku berdiam sebentar.

Kemudian beliau (Rasulullah ) bertanya: "Tahukah engkau siapa yang bertanya? "

Aku berkata: " Allah dan Rasul- Nya lebih mengetahui."

Beliau bersabda : "Dia adalah Jibril yang datang kepada kalian ( bermaksud) mengajarkan agama kalian, " (Riwayat Muslim).

*Diterjemahkan dari sumber islampos.com

Comments