Tuesday, July 29, 2014

Hamas Tolak Bantuan Syiah Hizbullah


Pejuang Hamas secara tegas menolak bantuan Hizbullah dalam peperangan melawan Israel. 

"Untuk Zionis Israel, biar kami yang hadapi, dan kami minta tolong kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala," kata Hamas sebagaimana dilaporkan Abdullah onim dari Gaza 

Abdullah onim menambah, Hamas mempunyai roket dari hasil usaha sendiri bukan bantuan dari negara lain. Roket-roket itu dihasilkan Hamas dari jantung kota Gaza. 

Jika ada negara yang mengatakan, 'Kami yang membekalkan roket ke Gaza', "Itu Bohong," lapor onim. 

Sebelumnya, Hamas juga mengecam campur tangan Hizbullah dalam perang Syria yang telah membunuh beratus-ratus ribu Muslim Syria dan ribuan pelarian Palestin. 

Pada Disember 2012, petinggi Hamas Bara 'Nizar Rayyan putra Asy-Syahid DR Nizar Rayyan melontarkan kritikan pedas terhadap pemimpin Hizbullah, Hasan Nashrallah. Dengan tegas, Nizar meminta Hasan berhenti cari muka. 

"Ya Hasan Nashrallah, jangan kau cari sensasi di Gaza, sedangkan penjenayah Bashar Asad kau bela ...!" Kritiknya.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

0 Responses to “Hamas Tolak Bantuan Syiah Hizbullah”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam