Tuesday, July 15, 2014

Permohonan Neraka Agar Menambah Penghuni Neraka

Permohonan neraka agar menambah penghuni neraka: 

1. Firman Allah swt: 

يَوْمَ نَقُولُ لِجَهَنَّمَ هَلِ امْتَلَأْتِ وَتَقُولُ هَلْ مِنْ مَزِيدٍ

(dan ingatlah akan) hari (yang pada hari itu) kami bertanya kepada Jahannam: "Adakah kamu sudah penuh?" dia menjawab: "Masih ada tambahan?". QS. Qaaf: 30. 

2. Dari Anas bin Malik radhiyallahu 'anhu dari Nabi shallallahu' alaihi wasallam beliau bersabda: 

لاَ تَزَالُ جَهَنَّمُ يُلْقَى فِيْهَا وَتَقُوْلُ: هَلْ مِنْ مَزِيْدٍ. حَتَّى يَضَعَ رَبُّ الْعِزَّةِ فِيْهَا قَدَمَهُ فَيَنْزَوِيْ بَعْضُهَا إِلَى بَعْضٍ وَتَقُوْلُ قَطُّ قَطُّ بِعِزَّتِكَ وَكَرَمِكَ. وَلاَ يَزَالُ فِى الْجَنَّةِ فَضْلٌ حَتّى يُنْشِئَ اللهُ لَهَا خَلْقًا آخَرَ, فَيُسْكِنَهُمْ فَضْلَ الْجَنَّةِ.

"Senantiasa neraka Jahanam dilontarkan kepadanya (para penghuni neraka) dan ia terus berkata:" Masih adakah tambahan ". Sehingga Rabb Yang Perkasa meletakkan kaki-Nya, sehingga sebahagiannya mengecut kepada bahagian yang lain seraya berkata: "Cukup, cukup, demi keperkasaan dan kemurahan-Mu". Dan senantiasa syurga itu melebihi (jumlah penghuninya) sehingga Allah swt menciptakan makhluk lain baginya, lalu meletakkan mereka pada syurga yang lebih itu. "Muttafaqun 'alaih

0 Responses to “Permohonan Neraka Agar Menambah Penghuni Neraka”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam