Konspirasi Judeo Christian Menuju Armageddon


Penulis buku 'Orientalisme', Edward Said, salah seorang orientalis asal Palestin mewakili Bangsa Amerika adalah bangsa yang paling sibuk dengan agama. Betapa tidak, saat ini muncul pelbagai aliran keagamaan yang mengusung doktrin messianisme yang menyambut kedatangan kembali Al-Masih juru selamat dunia.

Tak ayal, kumpulan-kumpulan serpihan ini makin merebak. Pertumbuhan mazhab-mazhab pemujaan ini tak lain hanyalah sebuah usaha perjalanan mencari makna. Kerap kali pencarian makna ini kelihatan dalam pelbagai tingkah laku seperti kesepian, stress, keterpurukan, kemurungan, tidak peduli bahkan hingga krisis identiti diri.

Setelah tak mampu menyelesaikan persoalan yang ada di depan mata, banyak yang menempuh jalan masuk ke dalam mazhab pemujaan, mashab, program-program terapi meski tak berfungsi sebagai wadah namun cukup mujarab menjadi ubat penenang. Program pencerahan ditawarkan kendati akan mengalirkan saku para peminatnya. Melalui tahapan tersebut proses pencarian makna dapat diraih.

Maraknya program-program semacam ini terkadang agak mengerikan. Banyak berlaku kes penculikan, penipuan, kawin paksa, amalan teluh hingga ritual pembunuhan. Yang amat membimbangkan mazhab-mazhab yang muncul mengetepikan nisbah dan logik. Imaginasi dan bisikan syaitan dianggap fatwa Roh Kudus.

Di Guyana, terdapat kumpulan "People Temple 'yang dipimpin oleh Jim Jones. Pada tarikh 18 November 1978 mazhab ini melakukan ritual tragis: 900 orang jemaah ini melakukan bunuh diri beramai-ramai dengan minum sari buah yang dimasukkan racun sianida. Ya semua itu dilakukan demi menebus ganjaran atas keperluan mencari makna hidup. Bahkan yang lebih sensational dilakukan oleh kumpulan 'Manson', pemujaan yang berkaitan dengan satanisme perangsang menggunakan ubat bius sebagai penenang.

Pada abad pertengahan muncul perkumpulan Al-Chemy yang mengubah logam menjadi emas, sistem simbol kesucian dengan Tarot, Yoga yang mengajarkan esoterisme. Fenomena ini lebih kerana keadaan tak pasti yang menggejala. Hal ini menjadi ujian institusi agama, sains dan program reformis moral yang gagal menjawab keperluan hidup.

Dalam rangka justifikasi tuntutan atas tanah terjanji dan bangsa pilihan Tuhan, Yahudi telah melakukan hal-hal yang merosakkan tatanan teologi dan agama di sekitarnya.

Pada akhirnya, lahir aliran Protestan yang dibina oleh agen Zionis Jerman Martin Luther terlepas dari agama Katholik.

Berawal pada masa puritanisme abad ke 17, Kristian fundamentalis terlahir dengan menjual konsep 'Bangsa Pilihan "yang melakukan' perjanjian 'khusus dengan Tuhan.

Dalam buku 'The Messianic Legacy'. Michael Baigent, Richard Leigh dan Henry Lincoln memaparkan:

"Fundamentalisme Amerika moden bersandar pada premis yang kerap mengejutkan dalam kekeliruan penempatan orang atau peristiwanya, kepercayaannya dan keluguannya. Alkitab dianggap symbol yang tak boleh diubah, firman Tuhan yang tak boleh dipertikaikan dan tak boleh diubah, seolah-olah dewan seperti Nicea tak pernah ada dan seakan-akan tak ada Injil alternative. '

Jadi, fundamentalisme tak ubahnya dengan mazhab Kristian, namun terdapat landasan pokok yang membezakan: Orang-orang terpilih diidentikkan dengan orang Amerika Syarikat dan United Kingdom, merupakan siss-sisa bangsa Israel di zaman kuno yang terdiaspora. Nubuat alkitab, berupa peristiwa yang akan terjadi pada masa yang akan datang. Apokalips (penyingkapan Tuhan) akan segera tiba dan berlaku perang Armagedon, dunia akan dihancurkan dalam pembunuhan beramai-ramai, hanya 'yang terpilih' dan 'diselamatkan' yang akan berlangsung.

Ironisnya, kaum fundamentalis bukan dari para pemuka agama tetapi terdiri daripada tokoh politik dan masyarakat, pegawai kerajaan dan insan pers yang berpengaruh.

Akhirnya, dalam merumuskan teori dan mengasaskan konsep politik serta prinsip asas dalam berhubungan dengan orang lain mereka mencampur-adukkan antara Bible dengan astrologi mistik. Wacana ini sebenarnya merupakan pelarian dari kegersangan hidup yang dilumuri kekeliruan dan keresahan jiwa. Lantaran doktrin fundamentalisme telah merasuk ke semua lini kehidupan dan membongkar sekat-sekat yang merintanginya.

Hari ini, Kristian Fundamental makin menyeruak dan menguasai garis keras politik Amerika Syarikat. Framework mereka pun berubah drastik dalam menyikapi kaum Yahudi. Awalnya umat kristiani amat membenci Yahudi kerana bangsa inilah yang harus bertanggung jawab terhadap penyaliban Isa. Tetapi saat ini, alih-alih mengusik kaum laknatullah ini, justru kaum funsdamentalis yang paling aktif sebagai pembela Yahudi.

Respons keagamaan Yahudi terhadap Zionisme dan Negara Israel mempunyai beberapa varian: The Haredi Movement, Naturei Karta. Pada dasarnya, kumpulan-kumpulan ini menganggap Israel adalah produk Zionisme tak bertuhan dan Zionis menggunakan kekerasan dalam mengembalikan kaum Yahudi ke tanah terjanji dan mempercepat datangnya messiah secara pra-matang. Naturei Karta sangat menyokong perjuangan Palestin dan menolak penubuhan Israel Raya. Walau yang jelas, mereka adalah juga Yahudi, yang dimurkai Allah.

Konspirasi Kristian Fundamental dan Yahudi Zionis makin terjalin mesra. Pada akhirnya, atas nama teks-teks suci, dasar politik yang menyangkut tanah Palestin saling berbenturan hingga membuahkan peperangan dan kekerasan yang menafikan nilai-nilai luhur kemanusiaan. Ironinya, dasar yang menumpahkan darah ini terjadi kerana pengaplikasian kaedah Hermeneutika atas teks-teks suci. Dan terjadi kesalahan fatal dalam mentafsir dan melaksanakan teks suci itu ke dalam ranah sebenar. Sebenarnya, dengan pembacaan yang kritis atas Bibel justru akan mencemarkan nama Israel sebagai 'rijsatul kharab' (negeri najis dan perosak).

Amat disayangkan, akhbar Arab tak pernah menyiarkan isu ini, boleh difahami lantaran mereka terjebak dengan perang pendapat terhadap isu pengganas muslim, sehingga terlepas isu yang lebih kritikal: ekstremisme dan imperialisme Barat sekular.

Hegemoni Judeo-Christian makin mengemuka seiring dengan penubuhan Israel Raya. Dan keyakinan akan nubuat 'The Second Coming': kedatangan juru selamat yang kedua kali. Dan didahului perang maha dahsyat: armagedon.

Di Barat, Armagedon telah menjadi wacana yang amat penting. Para sineas Yahudi Amerika merasa berkepentingan meng-ilustrasikannya dalam sebuah filem 'Armagedon' dibintangi Bruce Willis, mengisahkan bongkah meteor yang bergerak cepat ke bumi. Untuk mengatasinya dikirimlah utusan: 'sang messiah' berupa pesawat angkasa luar yang akan menghancurkan meteor tersebut sehingga tidak memasuki atmosfera bumi.

Menurut pandangan Islam, Armagedon adalah peristiwa akhir zaman. Rasullullah SAW menyebutnya al-Malhamah al-Kubro, huru hara besar yang tak akan ada tandingannya .. Hakekatnya adalah kemusnahan kecongkakan orang kafir baik Yahudi maupun Nasrani sebagai manifestasi penampakan Qudratullah untuk membongkar kesombongan mereka.

Dan saat itu, Isa putra Maryam turun untuk menghakimi orang Yahudi serta penyokongnya dan membunuh dajjal serta pengikutnya. Termaktub dalam Injil pasal Mimpi (16: 14-16):

'Roh-roh setan pergi mendapatkan raja-raja di seluruh dunia, serta mengumpulkan mereka guna peperangan pada hari besar, yaitu hari Allah yang maha kuasa .lihatlah aku datang seperti pencuri. Berbahagialah dia, yang berjaga-jaga dan yang memperhatikan pakaiannya supaya ia jangan berjalan dengan telanjang danjangan kelihatan kemaluannya. Lalu dia mengumpulkan mereka di tempat yang dalam bahasa Ibrani disebut Harmageddon '

Pada galibnya, berdiri tegaknya Israel, tak ada kaitan dengan fenomena The Second Coming yang dipropagandakan kaum Kristian fundamental. Pendedahan hal ini akan membongkar kesesatan pendapat dari konspirasi Judeo-Christian terhadap seluruh manusia. Bila para ahli kitab ragu boleh merujuk pada nubuat agung Daniel yang merupakan salah satu nubuat yang menjadi pegangan Zionisme-Kristian untuk menyokong penubuhan Israel. Nubuat ini justru menampakan pengingkaran atas pelbagai tindakan kaum Yahudi mulai dari pemikirannya sampai pada penyebutan negeri rasis bagi Israel.

Bagi para pendusta agama yang mengaku sebagai titisan al-Masih perlu meneliti peringatan Isa Al-Masih atas fenomena ini, termaktub dalam Injil Matius 23-24:

'Tetapi ketahuilah ini jika tuan rumah tahu pada waktu mana pada malam hari pencuri datang, sudahlah pasti berjaga-jaga dan tidak akan membiarkan rumahnya dibongkar. Sebab itu hendaklah kamu juga bersiap sedia, kerana anak manusia (Isa as) datang pada saat yang tidak kamu duga-duga. '

Akhirul kalam, termaktub dalam Hadis Bukhari Muslim dari Abu Hurairah diriwayatkan:

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga kaum muslimin memerangi kaum Yahudi dan membunuh mereka. Sehingga, bersembunyilah orang-orang Yahudi di belakang batu atau kayu kemudian batu atau kayu itu berkata Wahai orang muslim wahai hamba Allah ini ada orang Yahudi di belakang saya, kemarilah dan bunuhlah dia Kecuali pohon Gharqad (yang tidak berbuat demikian) kerana ia termasuk pohon Yahudi . '

Ada sebahagian rabi Yahudi yang amat mempercayai hadis tersebut. Dan ia menyatakan Peristiwa itu akan terjadi apabila jumlah umat Islam yang datang ke masjid pada saat solat subuh sama dengan jumlah yang dating pada saat solat Jumaat. Ada pula seorang jeneral Israel menghantar surat pada Syekh Akhmad Yassin pengasas Hamas. Jeneral tersebut meminta agar anak-anak muda Palestin jangan menyerang Israel, tunggulah waktunya hingga orang-orang Islam membunuh Yahudi. Jadi, sebagai muslim, patutkah kita untuk tidak percaya dan yakin? Allahua'lam.

*sumber eramuslim.com

Comments