Monday, October 31, 2016

40 Tahun Belajar di Mesir tapi Belum Pernah Lihat Sungai Nil

40 Tahun Belajar di Mesir tapi Belum Pernah Lihat Sungai Nil

Dziya 'AD DIEN KHALIL adalah salah satu syeikh Al Islam, faqih dan wara'. Ia termasuk ulama mazhab Maliki yang benar-benar bermujahadah dalam menuntut ilmu dan tidak tidur di malam hari kecuali hanya sebentar.

Penulis kitab Mukhtashar Khalil yang jadi rujukan Malikiyah ini memanfaatkan waktunya dalam menuntut ilmu dengan maksimum, hingga ada yang manyatakan bahawa selama 40 tahun tinggal di Mesir ulama ini belum pernah melihat sungai Nil. (Lihat, Muqadimmah Syeikh Abdul Wahhab Abdul Lathif dalam Al Iqlil Syarh Mukhtashar Khalil)

sumber http://www.hidayatullah.com/

0 Responses to “40 Tahun Belajar di Mesir tapi Belum Pernah Lihat Sungai Nil”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam