Wednesday, October 12, 2016

Saat Dosa Yahudi Dilimpahkan Pada Ayam


YAHUDI mempunyai hari suci yang disebut sebagai Yom Kippur atau Hari Perdamaian. Festival atau peringatan Yom Kippur diselenggarakan setiap tanggal 10 Tsyiri-kalendar Yahudi-atau bertepatan dengan 9 Oktober.

Dalam perayaan Yom Kippur, para Yahudi melakukan ritual pembebasan dosa dengan cara meletakkan seekor ayam di atas kepala mereka dan diulang-ulang sebanyak tiga kali, demikian diulas oleh Abdillah onim melalui laman Facebooknya.

Hal itu dilakukan agar seluruh dosanya berpindah kepada ayam, lalu diikuti dengan penyembelihan sebagai petanda dosa telah benar-benar mati atau lenyap dari dalam diri mereka.

Sementara menurut Wikipedia, Yom Kippur terbahagi atas dua bahagian perayaan. Hal terpenting dalam perayaan ini adalah dua ekor lembu (atau kambing) yang dikembiri. Lembu pertama digunakan sebagai korban penghapus dosa, dan lembu lain digunakan sebagai korban bakaran dan dipilih "tugasnya" dengan cara diundi terlebih dahulu.

sumber islampos.com

0 Responses to “Saat Dosa Yahudi Dilimpahkan Pada Ayam”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam