Friday, October 14, 2016

Mengapa Syiah Sebat Diri Di Hari Asyura?

Syiah

Salah satu ritual syiah adalah melakukan tathbir, melukai diri sendiri di hari asyura. Sebahagian besarnya berbentuk aktiviti sebat diri menggunakan rantai besi atau pedang berantai.

Mengapa mereka berbuat demikian? Benarkah sekadar bentuk duka cita atas kematian Husein? Ternyata bukan. Mungkin Syiah mendakwa demikian, tetapi Buya Yahya mempunyai penjelasan yang lebih dahsyat.

Pengasuh Lembaga Pengembangan Dakwah Al Bahjah Cirebon itu mendedahkan bahawa hal itu sebenarnya adalah azab atas tindakan keji mereka telah menuduh Ummul Mukminin Aisyah radhiyallahu 'anha sebagai pelacur.

"Kumpulan tersebut (Syiah, red) biasanya mencaci maki Siti Aisyah. Subhanallah. Siti Aisyah dibilang pelacur. Dan Allah Maha Adil. Allah Maha Adil. Kalau di dalam undang-undang Islam, cuba. Di dalam undang-undang Islam, jika ada orang mengatakan / menuduh orang lain berzina, maka disebat 80 kali. Yang sebat adalah hakim. Kalau anda berkata, e kamu zina, ngadukan ke mahkamah "Pak Hakim, saya dituduh orang ini berzina" disebat orang ini 80 kali, menuduh orang lain berzina. Disebat. "Terang ulama kondang tersebut.

"Yang dituduh siapa? Siti Aisyah. Tapi Allah Maha Adil, mahkamah mereka tidak sebatan tetapi mereka punya keyakinan setiap tahun mencambuk diri sampai berdarah-darah. Dan itu setiap tahun, rumah sakit mereka penuh dengan orang-orang sakit dan bahkan mati kerana korban sebat diri sampai berdarah. Itu hukuman kerana kurang ajar dengan Ummul Mukminin Aisyah radhiyallahu 'anha, "tambahnya.

Berikut ini video penuh penjelasan Buya Yahya:

0 Responses to “Mengapa Syiah Sebat Diri Di Hari Asyura?”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam