Sunday, October 9, 2016

[Video] Di Tangan Erdogan, Turki Bangkit Menuju Negara Islam Yang Maju

Erdogan

Turki yang dibentuk oleh Mustafa Kemal Attaturk selepas meruntuhkan Khilafah Turki Utsmani, direkabentuk sebagai negara sekular. Bahkan, azan pun sempat diganti menjadi berbahasa Turki, Al Quran dibaca dengan dialek Turki, pelajaran bahasa Arab dan agama dihapuskan dari kurikulum pendidikan. Walau bagaimanapun liberalisme dan sekulerisasi itu justru membuat Turki terpuruk.

"Subhanallah, datangnya Presiden Turki yang sekarang ini, Erdogan yang sangat masyhur luar biasa orang ini, semoga Allah menjaganya. Beliau menukar setelah dalam 10 tahun ini, sistem Turki yang sekular menjadi sistem Islam. Menerapkan syariat Islam, "kata Ustaz Khalid Basalamah dalam salah satu ceramahnya.
Khalid kemudian menambah bahawa selepas Erdogan mengubah Turki menjadi lebih islami, dunia mencatat 25 capaian positif. Di antaranya, produk domestik negara Turki pada 2013 mencapai US $ 100 bilion menyamai gabungan tiga negara ekonomi terkuat di Timur Tengah (Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu dan Iran), Erdogan membawa Turki melakukan lompatan ekonomi dari kedudukan 111 dunia menjadi peringkat 16 dunia.

sumber tarbiyah.net

0 Responses to “[Video] Di Tangan Erdogan, Turki Bangkit Menuju Negara Islam Yang Maju”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam