[Video] Di Tangan Erdogan, Turki Bangkit Menuju Negara Islam Yang Maju

Erdogan

Turki yang dibentuk oleh Mustafa Kemal Attaturk selepas meruntuhkan Khilafah Turki Utsmani, direkabentuk sebagai negara sekular. Bahkan, azan pun sempat diganti menjadi berbahasa Turki, Al Quran dibaca dengan dialek Turki, pelajaran bahasa Arab dan agama dihapuskan dari kurikulum pendidikan. Walau bagaimanapun liberalisme dan sekulerisasi itu justru membuat Turki terpuruk.

"Subhanallah, datangnya Presiden Turki yang sekarang ini, Erdogan yang sangat masyhur luar biasa orang ini, semoga Allah menjaganya. Beliau menukar setelah dalam 10 tahun ini, sistem Turki yang sekular menjadi sistem Islam. Menerapkan syariat Islam, "kata Ustaz Khalid Basalamah dalam salah satu ceramahnya.
Khalid kemudian menambah bahawa selepas Erdogan mengubah Turki menjadi lebih islami, dunia mencatat 25 capaian positif. Di antaranya, produk domestik negara Turki pada 2013 mencapai US $ 100 bilion menyamai gabungan tiga negara ekonomi terkuat di Timur Tengah (Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu dan Iran), Erdogan membawa Turki melakukan lompatan ekonomi dari kedudukan 111 dunia menjadi peringkat 16 dunia.

sumber tarbiyah.net

Comments