Monday, October 24, 2016

Netanyahu Ajak Warga Yahudi Gali Terowongan Di Bawah Masjid Al Aqsa


Perdana Menteri Zioni Israel Benjamin Netanyahu bersumpah akan menggali terowong di bawah Masjid Al-Aqsa, dan menyeru seluruh warga Yahudi untuk ikut serta dalam penggalian yang dijadualkan akan dilakukan pada minggu ini.

Tindakan penggalian ini dilakukan sebagai bentuk protes PM Benjamin Netanyahu terhadap resolusi Pertubuhan Pendidikan, Keilmuan, dan Kebudayaan PBB "UNESCO" yang menetapkan Masjid Al-Aqsa adalah tapak warisan dan tempat ibadah khusus umat Islam, bukan Yahudi.

Dalam konteks berkaitan, pemerintah Zionis Israel dilaporkan mengajak warga Yahudi mengambil bahagian dalam penggalian yang dilakukan dan diluluskan oleh kerajaan untuk mendapatkan bukti yang menghubungkan antara Al-Aqsa dengan Haikal Sulaiman.

Kepala pihak berkuasa artifak Zionis Israel, Yisrael Hasson, dalam keterangannya kepada surat khabar Yediot Aharonot mengatakan bahawa operasi penggalian bawah tanah Masjid Al-Aqsa adalah tugas nasional yang dilindungi pengerjaannya oleh pihak berkuasa Yahudi.

Selasa 18 Oktober 2016, UNESCO mengeluarkan resolusi final berkaitan pemilikan dan penggunaan Masjid Al-Aqsa yang dikhususkan untuk umat Islam. (Dostor / Ram)

sumber eramuslim.com

0 Responses to “Netanyahu Ajak Warga Yahudi Gali Terowongan Di Bawah Masjid Al Aqsa”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam