Thursday, October 13, 2016

Masjid Tozlaguzo Turki: Masjid Dengan Menara Azan Terpisah satu-satunya di Dunia

Masjid Tozlaguzo menara masjid

Masjid Tozlaguzo yang terletak di negara bahagian Sivas, Anatolia Tengah, kini menjadi perbincangan hangat dunia maya, setelah mempunyai keistimewaan yang tidak dimiliki oleh masjid-masjid lain di dunia.

Mempunyai menara azan berasingan daripada bangunan utama masjid, Masjid Tozlaguzo yang dibina sekitar tahun 1945 kini dinobatkan sebagai salah satu masjid terunik di dunia oleh para netizen.

Menurut penuturan kepala desa setempat mengatakan bahawa menara sengaja dibina terpisah jauh di atas agar penduduk Desa Tozlaguzo dan kawasan sekitarnya boleh mendengar alunan azan solat 5 waktu.

Hal ini kerana pada masa itu belum ada rangkaian listrik yang masuk ke Desa Tozlaguzo walaupun dunia sudah mengenal teknologi pembesar suara.

sumber eramuslim.com

0 Responses to “Masjid Tozlaguzo Turki: Masjid Dengan Menara Azan Terpisah satu-satunya di Dunia”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam