Bahkan Khalifah Ali Pun Mengusir Abdullah Bin Saba (Rabbi Yahudi Pengasas Syiah)

Apa yang anda ketahui tentang pengasas Syiah: Abdullah bin Saba? Seorang Yahudi dari Yaman, Arabia, abad ketujuh, yang menetap di Madinah dan memeluk Islam-yang pada beberapa bahagian sejarah, keislamannya sangat dipersoalkan.

Setelah mengkritik buruknya pentadbiran Kalifah Uthman, ia dibuang dari ibu kota. Kemudian ia pergi ke Mesir, di mana ia mendirikan sebuah sekte anti-Usman, untuk mempromosikan kepentingan Ali. Mengetahui ia memperoleh pengaruh yang besar di situ, mengingat Ali adalah anak saudara Rasulullah. Padahal, bahkan Ali sendiri pun mengusirnya ke Madain.

Setelah Ali wafat, Abdullah bin Saba terus-menerus menghembuskan isyu kepada orang-orang bahawa Ali tidak mati, tapi masih hidup, dan tidak pernah terbunuh. Ia menghembuskan khabar bahawa sebahagian dari sifat Ketuhanan ada dalam diri Ali, dan bahawa selepas waktu tertentu ia akan kembali untuk memerintah bumi dengan adil.

Untuk meranapkan Islam, Yahudi menyusun rencana untuk menambah dan menghapuskan hal-hal dari keyakinan Islam yang murni, Abdullah bin Saba memainkan peranan penting dalam konspirasi ini, dan selama berabad-abad kita telah menyaksikan manifestasi dari distorsi bid'ah dalam ajaran Syiah.


Sejarah juga mencatatkan bahawa Syi'ah menghina agama Islam, dan menyatakan bahawa mereka adalah musuh nombor satu Islam. Mereka sepenuhnya bekerja sama dengan orang-orang Yahudi dan Nasrani dalam menghancurkan Iraq dan Afghanistan. Dalam semua sejarah Islam, Syiah selalu saja menikam Islam dari belakang.

Lantas, bagaimana dengan wacana Iran yang anti-Israel dan Amerika? Hal itu sudah sejak lama diyakini sebagai sebuah retrorika belaka. Orang-orang Syiah selalu mengagungkan Ali-melampaui terhadap Rasulullah Muhammad saw. Padahal Ali yang disebut sebagai singa Islam, yang berjuang untuk membela kehormatan Islam dan umat Islam, tidak pernah bekerja sama dengan musuh-musuh Islam, apalagi menumpahkan darah dan merampas kekayaan Muslim
sumber sa/islampos/alqimmah/jewishencyclopedia

Comments

johari said…
minta hasil2 penulisan begini nyatakan buku-buku atau sumber rujukan. Hal ini sangat penting kerana maklumat yg diberi masih boleh dipertikaikan kebenarannya.Kita banyak menerima mklmat begini tapi sekadar maklumat tnpa mengetahui dari mana sumber