Subhaanallah, planet terbentuk daripada belian

Pasukan gabungan penyelidik Amerika-Perancis menemui sebuah planet yang diperbuat daripada berlian. Ini bukan mengada-ada, sebahagian besar susunan bahan planet yang diberi nama '55 Cancri e 'itu terdiri daripada berlian.

Ketua pasukan penyelidik dari Yale University, Nikku Madhusudhan, mengatakan, '55 Cancri e 'berukuran dua kali lebih besar dengan saiz lapan kali ganda daripada Bumi. Planet itu terletak di konstelasi Cancer, sekitar 40 juta tahun cahaya dari Bumi.

Para astronomi sejatinya telah mengesan planet ini sejak tahun lalu. Pengesanan itu kemudian dilanjutkan dengan pemerhatian oleh pasukan penyelidik terhadap radius dan massa planet untuk menentukan sususan kimianya.
"Permukaan planet itu lebih mungkin berupa grafit dan berlian daripada berupa air dan granit," kata Madhusudhan seperti dilaporkan AFP, Jumaat (12/10).

Lebih lanjut, '55 Cancri e 'bergerak mengelilingi sebuah bintang yang disebut '55 Cancri'. Jarak antara keduanya sangat dekat sehingga satu kali revolusi (satu tahun) hanya memerlukan masa 18 jam. Akibat jaraknya yang sangat dekat dengan bintangnya, suhu '55 Cancri e 'sangat panas. Suhu dianggarkan mencapai rata-rata dua ribu darjah celcius.

Comments